Loop antenne MLA-30 (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 28-12-2021, 10:58 (871 dagen geleden) @ Laurens

Allen dank voor de reacties. Het artikeltje van Verbeek was ook leuk en verhelderend. Ik heb zelf ook wel enige ervaring met raamantennes. Heb er zelf diverse gebouwd en gebruik nu (op een Tecsun PL-680 radio) een zelfgebouwde 80m-loop en een E3 loop/hulpstukkenopbergkoffer. En soms dit TelRaam voor middengolf. (De Tecsun heeft geen antenne-ingang voor MG, maar je kunt de ferrietstaaf koppelen door hem er gewoon naast te zetten.) Met een draadantenne ervaar ik zeker verschil in ruisniveau, het raam kan hiervan veel meer onderdrukken.

Een passieve loop van een meter diameter geeft een signaal hard genoeg voor de gemiddelde omroepdoos.

Omroepdozen zijn leuk, maar voor DX-en op de kortegolf gebruik ik liever modernere spulletjes wegens de hogere gevoeligheid, afwezigheid van spiegelfrequenties en exacte frequentie-aanduiding.

Een afgestemde loopantenne (actief of passief) is wat mij betreft de beste ontvangstantenne die er is.

Helemaal mee eens. Ik was alleen het eeuwige mee-afstemmen en richten een beetje zat, vandaar mijn vraag over het gebruik van een aperiodische niet-gedraaide loop. erk ik met de langdraad, dan kan ik gewoon m'n radiootje afstemmen en alles werkt. Maar met de loop moet je altijd meeregelen en draaien.

brom en ruisstoringen kun je wegnullen door de boel te draaien.

Inderdaad. En nou komt vaak storing op heel veel frequenties uit 1 bron. Bv de zonnepanelen zijn al genoemd. Ik had last van Ziggo routertjes die de hele KG verstoorden (dat waren er dan wel weer vier bij de buren! Dus niet uit te nullen met de draaibare antenne). Maar wil je vooral storing uit 1 bron onderdrukken, dan hoef je de antenne niet draaibaar op te stellen. Ik zou zeggen draaien tot de storing minimaal is en vastschroeven zo vast als je kunt!

Hier is een foto van de routers. Zijn er meer mensen die geratel over de hele KG uit deze toestelletjes horen?

[image]

De extra selectiviteit kan ook een voordeel zijn bij de wat eenvoudigere ontvangers. Het onderdrukt spiegelfrequenties en nabije sterke zenders, als je een zwakke zender probeert te horen.

Dit effect heb ik inderdaad ook wel gebruikt om MG stations te ontvangen op een Philips BX594A (1949). Modernere ontvangers hebben van zichzelf selectiviteit genoeg en door de hoge 1e middenfrequent (van bv 45MHz) komen spiegels niet meer voor. Als ik een 60m station hoor op mijn Sloper project, check ik altijd even de 49m op 910kHz hoger of het station daar niet ook zit. Reden genoeg dus om die "wat eenvoudigere ontvangers" te mijden voor serieus werk.

Het andere grote voordeel, de richtingsgevoeligheid, gaat in je nadeel werken als ie niet draaibaar is. Je hebt een nul in 2 richtingen. Als je naar meerdere stations wil luisteren, dan kan je de pech hebben dat je een deel daarvan niet kan horen omdat ze permanent in de nul zitten.

Hier liggen theorie en praktijk een stukje uit elkaar. Hoeveel huiskamerradio's zijn er niet met een vast ingebouwde ferrietstaaf? Ik heb nog nooit iemand horen klagen dat door dit systeem bepaalde zenders niet te ontvangen zijn. Als je een raamantenne bouwt, merk je ook wel dat het best lastig is om de nul heel scherp te krijgen.

Ongetwijfeld werkt ie wel (op youtube zijn er een paar reviews te vinden) maar ik denk omdat je de draaibaarheid en afstembaarheid mist, dat de prestaties niet echt fantastisch zullen zijn. Op youtube kan je ook vinden dat ie boven de 8MHz slecht presteert.

Ik denk dat een Miniwhip misschien een beter idee is,

Heb je ook aanbeveling voor een bepaald type?

of een actieve loop op grofweg A4 formaat die je in je hobbykamer zet waar je 'm kan afstemmen en draaien.

Dat heb ik al.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum