Rotatiesnelheid rechter spoel N4302 (Toestel of techniek)

door Cornelisjan @, Lunteren, 10-07-2023, 09:33 (292 dagen geleden) @ Roland L
Gewijzigd door Cornelisjan, 10-07-2023, 09:53

Bij die vier rubbertjes zit wel een probleempje: eentje is er niet meer. Ik kan vanuit de tekening niet direct afleiden wat de exacte functie van deze rubbertjes is.

1 rubbertje minder is al een verlies van 25% frictie m.a.w. er wordt dan b.v. niet met 40 gram aan de band getrokken (opgewikkeld) maar met 30 gram tijdens afspelen (Play)

Voor zover ik het begrijp wordt de rechterspoel direct aangedreven met een eigen snaartje (nummer 119 in het mechanisch diagram) en zou de snelheid gelimiteerd worden door de aandrukrol. Maar er zit blijkbaar toch ergens iets dat de snelheid meer beperkt. Wellicht dan toch die vier rubbertjes?

Posities 51, 52, 54, 119 en 120 (zie afbeelding Maurice of doc.) zorgen voor opspoelfrictie tijdens afspelen.
De toon-as en aandrukrol bepalen nu de bandsnelheid.
Let op dat alle frictie gedeelten schoon en vetvrij zijn.

Naar wat ik zo zie is de enige mechaniek, die direct tegen de rechter spoelschotel drukt, onderdeel nummer 94 rechts. Deze drukt dan met een rubberen ring tegen de buitenkant van de spoelschotel. Dit werkt overigens prima.

Dit is dus snel spoelen "vooruit".

Verder terzijde: het is overigens net of ik bij het afspelen twee opnames door elkaar hoor. Eén opname is jazz muziek, vooral instrumentaal en als er gezongen wordt dan is dat verder prima verstaanbaar. Daardoor heen klinkt een geluid dat lijkt op gepraat en dat op halve snelheid wordt afgespeeld. Dit zal waarschijnlijk aan de opnames liggen; ik heb nog niet opgenomen met deze recorder dus dat zal zich t.z.t. uitwijzen. Tijdens het afspelen loopt de rechter spoel redelijk goed door, maar niet optimaal.

Deze band is denk ik door een 4 sporenmachine opgenomen met 2 snelheden en kan niet goed afgespeeld worden op jouw machine.
Dus band is wel geschikt voor nieuwe opname maar is voor nu geen goede referentie tape.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum