Project milliWatt (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 19-07-2023, 14:45 (283 dagen geleden)
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 19-07-2023, 15:39

Voor het opmeten van zeer kleine vermogens uit het lichtnet (zoals schakelklokken of sluipverbruik van radio's en opladers) heb ik mijn centiWatt meter aangepast voor het meten in milliWatt resolutie. Het was niet eens heel moeilijk en ik ben over het resultaat erg tevreden.

Vooraf moet ik even melden dat het niet per se mijn doel was om "grote" vermogens, zeg in de tientallen Watts, te meten met milliWatt nauwkeurigheid. Daarvoor heb je een procentuele nauwkeurigheid nodig die ik met mijn methode niet haal. Maar voor het meten van heel kleine vermogens, tot ongeveer 2W, geeft een extra digit toch weer wat meer info dan de centiWatt-meter al deed.

We hebben het hier eerder over de centiWatt-meter gehad, ik heb deze vorig jaar gekocht omdat ik voor het fijnere werk de precisie van een deciWatt-meter onvoldoende vond. Als je de meter open schroeft (waarvoor ik eerst Triwing schroevendraaiers uit China moest laten komen) zie je tussen de rode leidingen de stroommeet-shunt zitten:

[image]

Deze lijkt wel wat op een kromgebogen spijker, maar zal waarschijnlijk iets uitgekiender in elkaar zitten. Aan beide zijden stevig vastgesoldeerd, lastig om eruit te krijgen! Uiteindelijk met een kniptang doormidden geknipt en de helften een voor een losgesoldeerd en verwijderd.

Vervolgens stukje montagedraad erop gesoldeerd, eerst maar even 10cm. Mijn tafellamp van 4,6W gaf toen 26W aan, dus de shunt was nog te klein! Iets langere proberen, uiteindelijk hier een draadje van 190mm gesoldeerd:

[image]

Nu geeft de bureaulamp op de (ongemodificeerde) deciWatt-meter 4,6W aan en op de aangepaste meter 46,03W. Dus alles tien keer zoveel geworden!

Klein testje met de stekkerschakelaar met lampje erin (die ik gebruik als 0,2W basis om over de meetdrempel heen te komen): Meter geeft 1,95 aan, wat dus als 195mW moet worden geïnterpreteerd. De originele meter mat niets onder de 0,20W (meetdrempel), de meetdrempel van mijn aangepaste versie is natuurlijk 20mW. Een mechanische schakelklok trekt normaal ongeveer 1W, maar een door mij aangepaste versie met ballast-C zit onder de 0,1. Meting met de aangepaste meter: 0,61W dus 61mW. Tot zover laten mijn eerste simpele proefjes dus geen rare waarden zien.

[image] Hier is de meet-chip die in het apparaatje zit.

Ik heb al vastgesteld dat een Sony opladertje, eerst even boven de 20mW trekt, maar na een paar seconden onder de 20mW duikt. Voor het nog fijnere werk zal ik dus binnenkort weer achter de werkbank moeten kruipen om een decimilliWatt-meter in elkaar te knutselen...

Of een tussenstukje dat een basisload van 20mW trekt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum