Zonnepanelen vraag. (Algemeen)

door verbeek @, Zutphen, 17-12-2023, 12:26 (137 dagen geleden) @ ewoud
Gewijzigd door verbeek, 17-12-2023, 12:32

Ter aanvulling:

Het frame moet van een vereffenings aarding worden voorzien. Dat is een apparte aarde draad naar het CAP in de meterkast.

4mm2 naar de groepenkast is voldoende, echter afhankelijk van de benodigde lengte van de kabel.

Door een vereffeningsleiding loopt amper stroom; 4mm2 is zelfs over een lange afstand nog voldoende.

Bovendien moet je een scheidingsschakelaar hebben tussen de panelen en de converter en een scheidingsschakelaar naar de groepenkast.

Inderdaad, tegenwoordig zit deze dc-switch in de omvormer geïntegreerd.Een ac-switch in de vorm van de verplichte installatie-automaat voldoet ook.

De groepenkast moet worden voorzien van een gele waarschuwingssticker dat diudt op de voeding door PV panelen.

[image]

Deze dus...
Op de omvormer moet de tekst staan dat ondanks een uitgeschakelde dc-switch er bij daglicht een gevaarlijke spanning op de dc-kabels kunnen staan.
Tevens een tekst dat voordat er onderhoud aan de omvormer wordt uitgevoerd dat dit spanningsloos dient te geschieden (dc- en ac-schakelaar uitschakelen).

Let ook even op of je hoodschakelaar (indien aanwezig) het vermogen kan verwerken.

De hoofdschakelaar is al voor 40A geschikt; deze moet immers de stroom van de netbeheerder (35 of 40A) kunnen uitschakelen. In de netcode staat dat er maximaal 5000W aan het net teruggeleverd mag worden bij een-fase installaties, bij 3 fase installaties is dat 17kW.

Waar je wel op moet letten is dat je aardlekschakelaars geschikt zijn voor de 35A + de stroom van je pv-installatie. Vaak is dit niet het geval en dient er een extra (eenpolige C40A automaat) vóór de ALS geschakeld worden.
Dat is een aanbeveling van de NPR5310, de Nederlandse Praktijk Richtlijn.

Gr. Paul


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum