Schneider(Philips)TS2000 met Philips 22GC060 (Algemeen)

door SchneiderPhilips1974 @, 16-01-2024, 17:49 (103 dagen geleden)
Gewijzigd door SchneiderPhilips1974, 16-01-2024, 17:55

Hallo allemaal,

zo'n 35 jaar geleden heb ik van mijn moeder een 2e hands Schneider TS2000 radio met een Philips 22GC060 automatische platenspeler gekregen. (bouwjaar 1974 blijkt na openschroeven)
Enkele jaren geleden heb ik t beestje (dat volgende maand 50 jaar wordt) weggebracht ter reparatie. Sindsdien doet hij t goed. Niet perfect, want de platen worden in het begin hoorbaar te traag afgespeeld.

Nu heb ik de afgelopen tijd dit forum afgespeurd en wat kennis (en moed) opgedaan. Ook heb ik (omdat ik nogal terughoudend was om mijn eigen apparaat meteen open te schroeven en te demonteren) vorige week een in prima staat verkerende Philips 22GA160 gekocht om een generale repetitie te draaien voordat ik mijn eigen apparaat durfde open te draaien.

Het is bij beide apparaten gelukt om het motortje uit te bouwen, in een wasbenzine bad te laten weken, opnieuw te oliƫn en terug te monteren. Ik dacht dat mijn nieuw aangeschafte platenspeler goed op tijd liep maar toch kwam ik bij hetzelfde singletje 7 seconden sneller uit (4:21 ipv 4:28)
Mijn eigen oude Schneider is van 4:38(!!) naar 4:22 gegaan. Nagenoeg dus identiek aan elkaar qua snelheid. Alleen perfect gelijk kon ik het niet meten, want..

Ik zal wellicht en ondanks mijn voorzichtigheid toch iets aangeraak hebben want de zwenkarm (excuses, ik heb het vakjargon nog niet helemaal onder de knie ;-) ) met de naald belandt in zowel de "17" stand voor singles en in de "30" stand voor de LP's net buiten het vinyl bij het automatisch starten van de platenspeler. Bij de "30" stand scheelt dit een haar, bij de "17" stand net iets meer. Ik schat een millimeter, misschien 2. Hoe krijg ik dit weer gecorrigeerd?
[image][image][image]

Daarnaast vroeg ik mij af, geheel uit nieuwsgierigheid, want beide motortjes doen t prima, hoe het kan dat de 2 motortjes compleet anders bedraad lijken te zijn? Zie foto's. De nummering die ik erbij heb gezet komt bij beide overeen met elkaar. Op het reserve motortje lijken er 5 verschillende draadjes verbonden en 1 extra aarde draadje (vermoed ik) en bij mijn eigen Schneider/Philips zijn er maar 4 draadjes verbonden, waarbij de zwarte alleen aan elkaar zijn verbonden. Wellicht dat er al eens aan gesleuteld is.. Nogmaals, ze doen het en ik heb ze exact weer zo gesoldeerd zoals ik ze aantrof, maar ik vraag me af waar dat verschil vandaan komt bij ogenschijnlijk compleet identieke platenspelers.

alvast heel veel dank bij voorbaat!
Groet
Roger


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum