Schneider(Philips)TS2000 met Philips 22GC060 (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 16-01-2024, 18:12 (103 dagen geleden) @ SchneiderPhilips1974
Gewijzigd door soundman2, 16-01-2024, 19:08

De bedrading van de motoren kan verschillend zijn. In een losse platenspeler op voet zal de instelling voor 220/230 volt zijn. Komt de speler uit een meubel dan staan de motortjes bedraad voor 110 Volt Bij Grundig was dat altijd zo, maar dat kan ook bij andere meubels.
De motor heeft twee identieke spoelen voor 110 volt. Voor 220 volt worden ze in serie geschakeld en voor 110 parallel.
Op het bijgevoegde schetsje zie je de basisschakeling.
In de pick-up op een sokkel kan een spanninggskiezer zitten en die zorgt dan voor de juiste aansluiting. Daarvoor zijn wel een paar draden meer nodig. De eenvoudigste manier om te weten hoe de pickup ingesteld staat zonder wat los te maken, is meten.
Dat kan al met een universeelmetertje van de action.
Meet de weerstand van één spoel en onthoud die. Meet nu op de aansluitdraden die van de voeding komen, of op de pootjes van de steker. Meet je daar de dubbele waarde , dan is de setting voor 220 Volt. Meet je slechts de helft van de eerste waarde, dan is de motor geschakeld voor 110 Volt

[image]

De foto's zijn duidelijk, alleen kun je de aansluitingen niet goed zien, daarom kan ik verder niet veel aanwijzingen geven.
Bij de bovenste foto lijkt de motor geschakeld op 110 Volt. Ik zie twee draadbruggen van links naar rechts en die lopen door naar de twee aanvoer draden. De motor zit dan aangesloten op de voedingstrafo van de radiocombinatie op een 110 Volt aftakking. Wordt de spanningsomschakelaar van de radio verzet dan verandert de pick-up automatisch mee.
Sommige spoelen hebben drie kontakten. Dat zijn aansluitingen voor 117 resp 234/240 Volt
In de pick-up op de sokkel staat het aansluitschema naast de motor.
Let er dus op dat je de pu uit de radiocombi niet zonder omsolderen op 230 Volt aan sluit, dat leidt tot het verbranden van de spoelen. De snelheid van de pick-up controleer je het beste met een zgn stroboscoopschijf. Die leg je op de platenspeler en moet je belichten met een lamp die op het lichtnet brandt. Let op, die lamp moet er een van het ouderwetse type zijn, dus een gloeilamp zonder electronica of een TL buis met een normale smoorspoel aan boord. Deze beide branden in het ritme van de netfrequentie 50Hz. De huidige ledlampen etc hebben electronische voeding, waarvan de frequentie onbekend is en soms gelijkstroom.
Een foto van zo'n stroboscoopschijf gaat hier bij. Je kunt hem afdrukken en uitknippen. Onder de juiste belichting en het juiste toerental staat het streepjespatroon ogenschijnlijk stil.

[image]De opgegeven speeltijd van een grammofoonplaatje en de werkelijke afspeeltijd kan wel schelen. De snelheid mag voor zover ik weet +/- 1% zijn.
Ik ken deze pick-ups niet goed, maar bij de oudere pu's rustte de motor as op een kogeltje. Dat zit dan in het onderlager en dat kogeltje rust weer op een kunststof plaatje. daar komt een deukje in en dat remt de motor af. Remedie, het plaatje omkeren. De fosforbronzen lagertjes niet schoonmaken met aceton of thinner, de lagers zijn poreus en dan verbrandt de olie in de poriën.
Op de foto's lijken de lagers van een andere constructie te zijn.

Na het terugzetten van de lagers, moeten die zichzelf nog even richten. Het snelste gaat dat door een paar tikken met het heft van een schroevendraaier tegen het blikpakket van de motor


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum