Kleinste kleurenbeelbuis (Toestel of techniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 28-08-2014, 11:46 (3747 dagen geleden) @ Erik
Gewijzigd door Maarten Bakker, 28-08-2014, 11:48

Dat verhaal is een beetje de omgekeerde wereld. Als demagnetisatie nodig was, hadden ze die er gewoon in kunnen zetten, maar door het werkingsprincipe van hetbuisje is er geen schaduwmasker aanwezig dus ook nergens metaal dat gedemagnetiseerd hoeft te worden.

Zoek maar eens op beam index tube, erg interessant en ook Sony heeft er een tijdje redelijk succes mee gehad in de kleinste beeldformaten en met single-lensprojectoren onder de naam Indextron in de tijd dat andere fabrikanten nog 3 buizen met 3 lenzen of ingewikkelde optieken gebruikten.

Achtergrond daarvan is trouwens dat Sony oorspronkelijk al zijn beeldbuizen volgens dit systeem wilde bouwen, maar met grote beeldformaten lukte het met de toenmalige aansturing niet om een acceptabel beeld te krijgen. Omdat men begin jaren '70 de kleurentrein al ruimschoots gemist had en in het kader van "not invented here" absoluut geen licentiegelden aan RCA wilde afdragen voor een schaduwmaskerbuis, heeft men toen onder zware commercieele druk bedacht dat ze de indexbuis relatief simpel konden omwerken naar een dradenmaskerbuis. Een noodgreep die ze toch ruim 30 jaar geen windeieren heeft gelegd, al vind ik de schaduwmaskerbuis op vrijwel alle punten superieur aan de dradenmaskerbuis (Trinitron).


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum