Pionier-3 Super, in de kartonnen behuizing? (Toestel of techniek)

door pe0ssb, 13-04-2015, 20:17 (3519 dagen geleden)
Gewijzigd door pe0ssb, 13-04-2015, 21:04

Beste Pionier vrienden,
Van een kennis had ik een Pionier-3 gekregen. Met wat kleine reparaties speelde de radio weer en staat nu als eye-catcher in mijn museumpje.
Uiteraard is zo’n kristal-ontvanger met laagfrequent versterker zó ongevoelig dat alleen met een flinke antenne er iets te ontvangen is. Zelfs mijn eigen “Otto-Tuil” zender komt alleen binnen met zo’n antenne.
Aangestoken door deze germanium transistor techniek was ik benieuwd of er meer uit zo’n radiootje te halen was en al gauw was ik een Super-Pionier-3 aan het nabouwen.
Zo’n “super” heeft flink wat meer onderdelen en ik was ook benieuwd of alles wel bij elkaar in de behuizing past.
[image]
Nadat ik alle onderdelen bij elkaar had gescharreld ben ik begonnen met het maken van de frames en de pertinax bovenplaat. Voor de liefhebbers, hiervan is een CAD-sjabloon gemaakt die ik graag beschikbaar stel in PDF.
Gelukkig was er bij Radio Twenthe niet alleen het originele luidsprekertje nog te koop maar ook blank pertinax. Misschien aan de dunne kant, toch wel goed bruikbaar. Ook een 4 Ohm luidsprekertje van hetzelfde model meegenomen en dat voor de “super” bestemd. De meeste onderdelen had ik wel liggen, de 5127a/00 afstemcondensator, potmeter, 2 x PP11 spoelen en de eind-transistoren heb ik in Rosmalen voor een habbekrats gevonden! De derde PP11 is zelf gemaakt in een oude Elko-bus en hetzelfde pertinax plaat van Twenthe (die met de korte spoelhouder) -Bedankt Harm!-.
Ben Dijkman had nog de originele knopjes, de kast heb ik laten afdrukken om de hoek.
Ik heb er voor gekozen om de radio in elkaar te solderen met gebruikmaking van 3mm holnietjes i.p.v. de pionier klemmen, nu even te bewerkelijk om die te maken. Bovendien wordt in de gebruiksaanwijzing ergens gesproken over solderen dus “het mag”….
[image] [image] [image] [image]
Al bouwend kwam ik tot de conclusie dat ik ruimte te kort zou komen als ik volgens de gebruiksaanwijzing – Pionier III uitbreidingen – de Super ontvanger zou bouwen. Met name de 5127a/00 afstemcondensator met aandrijving krijg ik niet volgens tekening geplaatst zonder dat het geheel te diep wordt voor de kast. Voorlopig heb ik een dubbele kunststof Philips draaicondensator geplaatst van 2 x 400pF op de plaats waar bij de gewone Pionier de enkelvoudige zit. Het afstembereik is nu vanaf 550KHz i.p.v. 517KHz waarbij het allemaal erg scherp afstemt.
Nog even over die 4-Ohm speaker, ik heb de laagfrequent versterker helemaal anders gemaakt. Door te kiezen voor een Push-Pull eindtrap is niet alleen de ruststroom gedaald maar kan er ook een stevig geluid uitkomen. Het maximum uitgangsvermogen is nu bijna 1 Watt bij 6V voedingsspanning.
Zeg maar een superdesuper.
Het radiootje speelt heel fortuinlijk natuurlijk mede dankzij de rebroadcast van een internetstream maar die stond ook al voor de andere museumstukken in de lucht. Mijn vraag is nu of er iemand is die een Pionier-3 “Super” heeft en daar foto’s van kan laten zien hoe met name de originele 5127a/00 afstemcondensator is gemonteerd. Op het net vind ik hier en daar wel afbeeldingen maar ook daar is afgeweken van de beschrijving en ik schat die oplossingen ook in als niet passend in de kartonnen behuizing.
Ik ben benieuwd.
73
Henk, PE0SSB


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum