Pionier-3 Super, in de kartonnen behuizing? (Toestel of techniek)

door Pieter Vos @, 15-04-2015, 10:32 (3517 dagen geleden) @ pe0ssb

Hallo Juul,

Ja in die tijd had je alleen nog maar lampen, de OC13 en de OC45.....
Ik heb zelf vroeger nooit de Pionier gebouwd, Dat heb ik nu ingehaald!
Ik kan me herinneren dat ik van een oom (die les gaf op een technische school) een OC13 kreeg. Ik heb geen idee of dit dezelfde transistor is die nu in de Pionier zit maar deze exemplaren komen uiteraard uit dezelfde tijd. Ik weet nog dat er mensen waren die niet begrepen dat zo'n ding kon werken zonder gloeidraad. "ze waren niet voor niets zo duur".
Omdat de door mij gebouwde versie een replica is, de meeste onderdelen zijn of moderner of nagemaakt, mocht ik ook andere concessies doen. Wel heb ik het HF-deel precies nagebouwd. Het LF-deel heb ik "gemoderniseerd" zoals hiervoor beschreven. Hierbij het schema op vragen die mij per mail bereiken.
[image]
En nog detail fotos met de componentenopstelling.
[image][image]
Bedankt voor de reacte.

73
Henk
PE0SSB

Nooit geweten dat er een Pionier 3 super bestaat. Het is zeker wel een heel leuk toestelletije. Ik heb destijds nog wel een Pionier 3 gehad maar zoals bekend was dat slechts een kristal ontvanger met daarachter een drie transistor audio versterker. De selectiviteit was net zo slecht als gebruikelijk bij 1 krings kristal ontvangers.

Is de Pionier 3 super het werk van hobbyisten? Ik heb niet het idee dat Philips er zelf mee is gekomen (als bouwdoos bijvoorbeeld).

Hoe staat het met de selectiviteit en gevoeligheid van de Pionier 3 Super? Zijn selectiviteit en gevoeligheid van dezelfde orde als in de handel gebrachte kant en klaar transistor radios zoals bijvoorbeeld de L3X04T of de L4X20T? In de kant en klaar transistor radios is er heel vaak sprake van een midden frequent versterker met twee trappen en dus lijken mij die toestellen gevoeliger dan de Pionier 3 super.

Groet, Pieter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum