TL verlichting verbruik vraag. (Toestel of techniek)

door Eleen @, Deurne (BE), 24-01-2017, 00:04 (2879 dagen geleden) @ kris

Daarnaast heb je het fenomeen dat je ontlading bij elke nul-doorgang dooft en maar pas ontsteekt als de spanning weer boven de ontsteekspanning uitkomt. Door de faseverschuiving is die donkerperiode (de tijd dat je lamp gedoofd is bij elke nuldoorgang) wel bijzonder kort, maar toch betekent dit dat de lamp zelf ook al >een negatieve invloed heeft op je cosinus phi.


even lastig doen :-) een component die pas ontsteekt bij een bepaalde spanning, bvb een gasontladingslamp, neemt idd pas stroom op als de spanning al een zekere waarde heeft bereikt. Dat heeft echter niets met de cos phi te maken. Zou je als VSA een weerstand gebruiken dan is cos phi 1. De vormfacor niet.

Philips heeft in de 50'er jaren TL armaturen in de handel gebracht, waarin het VSA vervangen was door een speciale gloeilamp als voorschakelweerstand. Deze armaturen hadden een cosinus phi van 0,7!
Hoewel je idd kan stellen dat hier stroom en spanning in phase zijn, krijg je door de relatief grote donkerperiode, die bij gebruik van een zuiver ohmse stroombegrenzer veel groter is dan bij een inductieve stroombegrenzer, toch een arbeidsfactor die niet gelijk aan 1 is.

Reden waarom bij een smoorspoel de donkerperiode veel korter is, is juist die faseverschuiving tussen stroom en spanning. Hierdoor wordt de herontsteekspanning veel sneller bereikt. Gevolg is dat de arbeidsfactor van de lamp zelf beter is dan bij gebruik van een weerstand of gloeilamp als vsa. De totale arbeidsfactor van lamp en smoorspoel is echter slechter.

Eleen


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum