Bouwen met Boxen en Bluetooth (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 11-03-2020, 09:27 (1722 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 11-03-2020, 10:12

Hier in huis hangt ook een hele kudde zelfgebouwde bluetooth speakertjes rond.

En dan zie ik dat je ze allemaal met accu's erin hebt gemaakt. Als ze toch in huis rondhangen, waarom dan geen voedingen?

Is het rendement van de watson speakers niet te laag voor de 3 watt versterker?

Het volume is hoog genoeg....
Op laag volume klinken deze kastjes nog wel aardig, daarmee zouden het leuke dingen zijn voor een tienerkamer, of als tweede setje in de keuken of de WC of zo. Maar als je hem in een grotere ruimte zet en het volume opdraait, dan klinkt het wel hard, maar ook heel schreeuwerig. Net alsof die kleine kastjes geen raad weten met de harde geluiden. Dus eigenlijk rendement genoeg.
De Philips speakers hebben van dat schreeuwerige geen last.

Mijn "hoofd" installatie in de huiskamer heeft boxen van Philips 22RH426 uit de jaren 70. Ik heb daar een TDA7297 versterkertje onder zitten dat, bij de voeding met 5V, ongeveer 2x2W afgeeft. Nou heb ik natuurlijk geen kroeg of stadion in m'n huis, en luister alleen voor mezelf wat muziek, maar ik heb nooit tekort aan vermogen. De Philips speakers geven alle hoge en lage tonen prima weer.
Een paar weken geleden had ik een muziekavondje met vrienden hier. En volgens de deskundologen was natuurlijk 2x2W niet goed.... Dus werd hier tijdelijk een 2.1 setje geparkeerd van 2x200W satellieten met een 1000W subbas erbij. Ik moet zeggen, het klonk geweldig, al ben je na een poosje wel helemaal gaar van al het gebonk en gedreun. Maar ondertussen heb ik die versterkerinstallatie wel even aan de Watt-meter gelegd. Als ik beide versterkers (de stereo voor de satellieten en de subwoef) aanzet maar geen geluid erin stuur, dan trekt het hele zaakje ongeveer 40W. Draai ik de volumeknop open zover dat dat m'n oren pijn gaan doen en de buren onrustig worden, dan zit ik op ongeveer 43W. Hoeveel Watt heb je dan in je speaker voor al die herrie?
Ik heb voor mezelf de conclusie getrokken dat in een normale huiskamer voor normale mensen, met normale gevoelige speakers, een vermogen van 2x1W volstaat. Als "bewijs" mag natuurlijk iedereen bij mij komen luisteren! (Of binnenkort op het RadioCafé in Zaandam.)

Ik heb deze een tijd geleden gemaakt:
Het geheel wordt gevoed door een li-ion accu, 3s4p configuratie.

Hoe lang is de speelduur op de accu?

En deze knaller met een tpa3118 2.1 versterker (1x60 en 2x30 watt) , 3s5p accu van 12.6v en een stepup naar 20 volt om het volle vermogen uit de versterker te halen.

Dat is zeker een knaller...

Zie ik het goed dat alledrie de speakers in 1 kast zitten? Het idee van 2.1 is toch dat je de satellieten uit elkaar zet voor het stereobeeld?
Heb je ook opgemeten hoeveel Watt je daadwerkelijk produceert tijdens bedrijf? Mijn metingen op dat gebied suggereren dat als je echt 120W in speakers jaagt, er een behoorlijk kabaal ontstaat.
En dan werkt het met batterijgebruik zo: in feite is de STROOM door je speakers wat je hoort. Ga je de versterker met een hogere spanning voeden, dan gebruik je diezelfde stroom bij een hogere spanning, dus meer vermogen in je eindtrap en meer batterijverbruik. Dus, zeker omdat jij op batterijen speelt, zou ik denken, maak de spanning niet hoger dan je daadwerkelijk nodig hebt.
Voor langer gebruik van je batterij zou je de stepup nog schakelbaar kunnen maken: draai op 12.6V zolang het kan, en als je clipping hoort, schakel je over op 20V.

En wat is uberhaupt de reden van een stepup te gebruiken? En niet een 5s3p accu?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum