Grundig 8074 : linker kanaal werkt niet/krakend geluid phono (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2022, 19:22 (487 dagen geleden) @ Bastiaan
Gewijzigd door soundman2, 23-12-2022, 19:56

Chassis 2:
Krakend geluid is beter, dit had te maken met R82 en R92, deze moesten naar maximale stand opgedraaid. De referentie zit dan wel ruim boven de 6,3 volt die in het schema staat? Echt helder is het geluid dan niet met het opdraaien, wordt het geluid zuiverder, maar komt er wel een soort basis brom bij.

De phono ingang bromt nog steeds soms, maar met wat gerommel aan de kabel is dat ook wel weer. Ik heb voor de zekerheid een din-chassisdeel gekocht.

Wat kan de oorzaak zijn dat het volume zo onwijs hard is bij beide radio’s?

Volgens mij heb je aan de biaspotmeters gedraaid, R88 en R92 (schema NVHR). Deze hebben weinig met een "referentespanning"te maken maar meer met de ruststroom van de eindversterkers. Te weinig ruststroom geeft cross-over vervorming en bij een (veel ) te grote ruststroom zal de eindtrap teveel vermogen dissiperen en defect raken, doordat deze te heet wordt. De ruststroom moet je meten door telkens een doorverbinding (X) los te maken en daarop een mA meter aan te sluiten en de potmeters zo in te stellen, dat er 8 mA loopt.
Wat jij referentie noemt, is vermoedelijk de spanning op de emitters van de eindtransistoren. Deze moet de helft van de voedingsspanning bedragen, maar die is instelbaar met twee andere potmetertjes..
De instelpotmetertjes willen wel eens defect raken, maar dat zie je meteen als je de ruststroom correct probeert in te stellen.
R88 is voor het linker kanaal en R 92 voor rechts.
Als de ruststroom goed is, en de spanning op de emitters klopt, is de kans groot dat de eindversterkers gewoon in orde zijn.

[image]


[image]

Kennelijk zijn er meer uitvoeringen van het chassis, zoals deze van RMORG
De bias wordt daar ingesteld op 10 mA

[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum