Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 01-01-2023, 13:29 (480 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Een paar weken geleden is op dit forum een Russisch scoopje besproken type C1-112A

[image]


zie ook de link op dit forum.

https://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=71446


Ik heb aangeboden, als dat nodig was, om dit scoopje te repareren.

Hierna het verslag van deze reparatie:

Als eerste heb ik de printplaten van de scoop zo kunnen positioneren zodat je bij alle onderdelen kon komen die nodig waren voor de analyse. Ook zijn een aantal voorzorg maatregelen genomen zoals extra stukjes pertinax zodat onderdelen elkaar niet kunnen raken.

Hieronder zie je een aantal foto’s van de opstelling.

[image]

[image]

[image]

De klacht was dat er geen enkele meting kon worden uitgevoerd met de aanwezige DC-Volt en Ohm meter. De cijfers op de scoopbuis bleven maar “rond tollen”
De scoop functie zelf was wel goed.

Het Voltmeter en Ohm circuit zijn grofweg onder te verdelen in drie stappen:

1 Een analoge ingang schakeling (geel gekleurd op schema 1)
2 Een omzetter van analoog naar digitaal signaal (groen gekleurd op schema 1)
3 Een display gedeelte in dit geval de scoop buis (deel blauw schema 1 en schema 2).

[image]

In dit geval kon in alle drie van deze schakelingen de fout zitten. Als eerste is gecontroleerd of het aangeboden DC signaal goed door het circuit komt. Ditzelfde ook gecontroleerd voor de ohm meting. In het schema is dit in het groen aangegeven. Uiteindelijk wordt het te meten DC spanning dus aangeboden op de FET VT72 (zie gele gedeelte schema 1).

Achter deze FET VT72 vindt de omzetting plaats van het analoge DC signaal naar het digitale signaal.
Dit wordt gedaan met een zogenaamde integrator. In het schema is dit in het geel aangegeven.

In onderstaande schema zie je een vereenvoudigde voorstelling van een integrator.

[image]


De uitgang van de Opamp gaat van negatief naar positief op het moment dat de negatieve ingang van de Opamp een hogere waarde heeft ten opzichte van de positieve ingang. Dit wordt bereikt als de condensator C1 volledig geladen is.

De tijdsduur van het laden hangt dus onder andere af van hoe hoog de aangeboden spanning is. En dat is dus weer de hoogte van het aangeboden DC signaal op de ingang. De tijdsduur tussen het aanleggen van de spanning op de ingang en het eerder genoemde omklappen van de integrator is dus de maat voor de hoogte van de te meten spanning. Deze tijdsduur wordt digitaal geteld en uiteindelijk weergegeven op de beeldbuis.

Dit is een zeer summiere uitleg van de integrator en zeker niet volledig. Er moet bijvoorbeeld een proces zijn dat de geladen condensator weer ontlaad en er moet een schakeling zijn die ook werkt met een negatief te meten spanning. Verder moet er ook een compensatie schakeling zijn die eventuele fouten rondom de nul doorgang compenseert
De circuits die daar voor zorgen zijn in het schema blauw aangegeven. Deze circuits worden weer aangestuurd door een centraal digitaal deel (schema 2) waar ook de beeld opbouw plaats vind.

Als eerste zijn alle analoge componenten die rondom de integrator zitten (groen in het schema) stuk voor stuk volledig getest. Dit kan je doen met hulpspanningen bijvoorbeeld controleren of de Opamp wel omklapt, etc.

Alles werkte goed en de fout moest dus zeker bij het aanstuur deel zitten. Een gedeelte van deze aansturing is aangegeven met een blauwe kleur in het schema 1. Dit zijn allemaal zogenaamde NAND porten en daar kan je met een digitale probe makkelijk vast stellen of deze stuk voor stuk na behoren functioneren. Er moet dus een digitale nul staan als op beide ingangen een digitale één staat. En bij verschil tussen de ingangen moet er een digitale één op de uitgang staan.
Je kijkt dus nog niet naar eventuele tijdrelaties van schakelen. Puur dus alleen of de porten werken.
Ook dat was in orde dus moest de fout wel in deel zitten waar ook het beeld wordt opgebouwd.
Maar wat wel opviel was dat het erg “rustig” was met schakel acties.

Een belangrijk aanknopingpunt was dat bij de controle van het blauw gedeelte (de NAND porten) er één punt was waar geen signaal stond dit was de condensator C100 naar pen 1 van NAND IC D39 dit is aangegeven in het rood.
Het was toch te verwachten dat via de conrector X12/3 via deze C 100 iets moest komen van de andere print.

Uiteindelijk komt dit punt uit op de print waar ook de karakters van het beeld worden gemaakt (zie schema 2).

[image]

Dit punt komt uiteindelijk uit op de uitgang van een standaard 10 teller type 7490. Deze teller geeft ook nog meerdere signalen af aan de karakter generator. Deze 10 teller was compleet dood de juiste ingang signalen waren aanwezig maar geen enkele uitgang werkte. In het tweede schema is deze in het rood weergegeven. Dit moest de oorzaak zijn en na vervangen werkte de digitale voltmeter weer.

Na wat correcties met de instelpotmeters voor Kalibratie van de + en _ V aanwijzing en de Kalibratie van de ohm meting zie hieronder een impressie van de aanwijzingen.

[image]

[image]

[image]

[image]


[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Al met al een leuke reparatie waar toch wel veel tijd in gaat zitten zeker als je niet onnodig onderdelen wil los halen. En je dus door puur beredenering en simulatie met externe signalen de fout moet gaan zoeken.

Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum