De ene voeding is de andere niet, tv-tje OK (Toestel of techniek)

door henk vdb @, Breda, 31-12-2023, 16:58 (125 dagen geleden) @ ruudam
Gewijzigd door henk vdb, 31-12-2023, 17:14

Gewoon een extra elco over de voeding hangen, en brom / rimpel is weg.

De gemiddelde uitgangsspanning kan daardoor onder belasting wel wat toenemen.


Ik heb aardig wat klassieke adapters open gemaakt. Sommige (waar op het etiket "DC" staat) bevatten wel een gelijkrichtbrug (meestal voor de kleinere opgebouwd uit 4 x 1N400X diode) maar GEEN afvlakelco! Komt best vaak voor. Blijkbaar wordt er van uit gegaan dat het te voeden apparaat zelf een flinke bufferelco bevat of het is van oorsprong een soort eenvoudige NICAD lader adapter.
Sommige heel eenvoudige bevatten maar één diode. Het gaat dan meestal om lader adapters die maar enkele tientallen mA's kunnen leveren.
Ik heb het hier dus over adapters met een klassieke nettrafo en waar op de sticker "DC" staat.

Openmaken doe ik door twee diagonale hoeken tussen de bankschroef te zetten en voorzichtig draaien tot de naad gedeeltelijk openspringt. Vervolgens herhalen met de andere twee hoeken. Om beschadiging van de behuizing te voorkomen kan je een oude lap om de adapter heen doen.
Dit werkt ook voor de modernere voedingen. De behuizing blijft meestal heel op deze manier. Wel eerst heel goed kijken of er geen schroefjes onder het etiket of onder rubber dopjes zitten, anders gaat het alsnog fout met openen door kraken....


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum