transistoren vervangen, probleem is (snel) opgelost!! (Toestel of techniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 01-12-2011, 13:42 (4582 dagen geleden) @ lee
Gewijzigd door Maarten Bakker, 01-12-2011, 13:52

Hoi Lee,

Wijze woorden weer van Huub, zoals gebruikelijk.

Maar ik vind wèl dat je je erg snel uit het veld laat slaan door één lompe opmerking die niet helemaal onwaar en misschien niet eens zo bedoeld was.

De andere wel behulpzame opmerkingen kan je als volgt zien:

Jij loopt stage in het reparatiebedrijf "Transistorforum V.O.F." en krijgt deze versterker voor je kiezen. Om je zelf het nodige te laten leren, laat je mentor je eerst maar wat aanrommelen. Dan ga je naar hem toe en zegt: Ik wil graag de eindtransistoren vervangen, type zus en zo.

Je mentor denkt er het zijne van maar zegt nog niets; tenslotte is transistoren vervangen ook een goede oefening en je weet maar nooit. Eerst maar eens even de leverancier bellen, waarna blijkt dat de transistoren duur zijn, geen directe vervanger hebben en/of een lange levertijd hebben.

Dus wat zegt hij? Ze zijn duur, hebben geen directe vervanger en/of een lange levertijd. Weet je wel zeker dat je ze wilt vervangen? Misschien een mooi moment om je bekend te maken met de signaltracer, of als je liever wat vervangt een mooi moment om de pootjes van de kleinsignaaltransistoren te bekijken, de contacten van de schakelaars, losse solderingen, tantaalcondensatoren, enz.

Let wel, dit is geen fictieve situatie; de torren lijken immers inderdaad geen direct bruikbare vervanger te hebben. De pinout en/of behuizingsvorm is bij vermogenstransistoren immers niet altijd makkelijk netjes te omzeilen of aan te passen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum