Marantz Model 1060 met inschakelknal (Toestel of techniek)

door Remko Brugman, 19-09-2012, 10:13 (4239 dagen geleden)
Gewijzigd door Remko Brugman, 19-09-2012, 10:29

Hallo,

ik bezit al geruime tijd een Marantz Model 1060 stereo versterker, die mijn vader in de jaren '70 gekocht heeft. De documentatie is gedateerd in 1973.

Het is al een hele tijd zo dat de speakers knallen / dreunen / rommelen als de versterker wordt aangezet. Dat was al zo toen de versterker nog in bezig van mijn vader was. Hij vertelde dat er eens een vonk of lichtflits uit de versterker kwam bij inschakelen, maar omdat "hij bleef werken" is er nooit naar gekeken.

Om dit probleem te omzeilen zet ik de speaker schakelaars eerst uit, dan de versterker aan, en na een minuut zet ik de speakers pas aan. Dan gebeurt er niets met de speakers. Laat ik de speakers aangekoppeld dan bewegen de conussen heel heftig, in de orde van enkele hertzen. Zet ik de speakers te snel aan, dan hoor je een harde tik en zie je de conussen ook even naar voren schieten.

Ik vind het een beetje eng voor mijn speakers om ze aan dit geweld bloot te stellen, en ik vroeg me af of het niet te repareren is. Ik heb daarbij een aantal vragen:

- hadden versterkers in die tijd een inschakelvertraging? En zo ja, hoe ziet dat er uit in het schema?
- de voor- en eindversterker zijn gescheiden, en gekoppeld aan de achterkant met 2 bruggen. Zonder die bruggen is de DC / knal er ook.
- er lijkt een L-R-C filter tussen de eindtrap en de speakers te zitten, op ongeveer deze manier:

eindtrap ---- C 3000uF ----- L (onbekend) met R (2.2 ohm) parallel ----- speakers ----- massa

kan het zijn dat één of beide elko's doorgeslagen is? Ik vraag dan omdat er DC op de speakers lijkt te staan bij het inschakelen.
- kan het zijn dat er iets in de voeding stuk is waardoor er in het begin instabiliteit is dat het rommelen en de DC veroorzaakt? Alleen de voorversterker en toonregeling lijken een gestabiliseerde voeding te hebben, de eindtrap wordt gevoed uit een bruggelijkrichter met een elco.

Als iemand tips heeft waar ik het kan zoeken, zijn die welkom. Als het nodig is kan ik proberen het schema in te scannen, het is iets groter dan A4 dus het zal niet helemaal passen onder mijn scanner.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum