Philips 22RH720 hulp gezocht bij het afregelen (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 27-12-2019, 15:12 (1581 dagen geleden) @ FredDijksman
Gewijzigd door soundman2, 27-12-2019, 15:58

Als de radio verder prima ontvangt, dan zou ik toch eerder zoeken in de schakelingen die de mute -fets TS 495 en 496 aansturen. Stille afstemming gebeurt meestal door de hoeveelheid ruis te meten in combinatie met de afwezigheid van een zender (AVC).
Mogelijk zit er zoveel storing in de lucht, dat die de stilafstemming verstoort door een zeer breed spectrum.
De stereoindicator blijft op 5 staan. Is dat ook zo als het toestel is uitgeschakeld. Het zou zomaar kunnen dat de meter gewoon vast zit.
Voor de trimsleutel en een meetzender erbij te halen zou ik eerst die zaken onderzoeken. Zomaar wat aannemen, zonder verder onderzoek of enige meting is meestal geen goede basis voor een reparatie.
Als ik het schema snel even bekijk, dan wordt voor FM de schakeling aangestuurd door de preset schakeling, die middels een one-shot het audio even muted, zodat het overschakelen naar een andere zender geruisloos gaat. Werkt dat goed.
De afwezigheid van een zender wordt in deze radio gemeten door de hoeveelheid ruis. Via R811 en een kleine C C587 wordt door de aanwezige ruis de muteschakeling geactiveerd.
Het ruisaandeel bepaalt ook of de stereodecoder wel of niet aangezet wordt.
De indicator die op 5 blijft staan, is dat op alle golflengtes?
Leg zonodig het knooppunt R811/C587 eens met een condensator van 100nF aan aarde. Er is dan beslist geen ruis meer en de meter IND 405 zou op nul moeten staan. (Stand FM)
Als dat allemaal in orde is kun je de zaak voor AM onderzoeken.
Een los draadje alt antenne is tegenwoordig ook dubieus. Een goede buiten dipool antenne of een CAI aansluiting, via een HF dichte coaxkabel en dito stekers is tegenwoordig wel het minste wat je moet doen, om de radio te laten winnen van de stoorwolk die tegenwoordig in vrijwel iedere woning in sterke mate aanwezig is. Niet voor niets worden de huidige radioontvangers niet meer voorzien van open impedantietrafo en een open entreetje voor FM, zoals ook aanwezig bij deze radio, maar net als bij TV een HF dichte coax aansluiting.
Zelfs de oude coaxkabel met een enkele geweven afscherming voldoet niet meer aan de huidige eisen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum