Philips AE3805: 3V regulator (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 01-11-2020, 17:48 (1272 dagen geleden)

Het zijn maar 3 transistortjes en 4 weerstandjes, maar ik kom er even niet uit...

Laatst heb ik, op een van de laatste rommelmarkten, een Philips AE3805 gekocht die thuis volkomen dood bleek te zijn. Ik heb de servicedocs hier staan. Omdat het ding volledig dood was, leek de voeding me de eerst verdachte plek en na enig meten bleek ik wel spanning op C74 te hebben, maar niet op C71 (en C72, met een 120R weerstand, dat is de backupspanning om in 3 minuten je batterij te kunnen wisselen).

[image]

Hier is het deel van het schema waar dan iets mis moet zijn. In het blokschema het blokje met T11 t/m T13, aangeduid als 3V Regulator. Rechts zie je de batterij en DC-plug, die de elco C74 (bovenin midden) continu geladen houden. Staat C74 omgekeerd getekend? De radio heeft min aan massa en alle spanningen positief. De T10 daarnaast is de hoofdschakelaar voor het ontvangdeel en eindversterker. De processor en klok moeten natuurlijk doorlopend stroom hebben en dat doet die regulator onderin. Maar nu even niet.

Als ik C74 en C71 verbind met een groene LED (dropspanning 2,5V) wordt C71 opgeladen tot 3,5V en dan werkt de radio prima. Maar het lijkt erop dat T11 geen stroom doorlaat om die C71 te laden. Dit moet natuurlijk heel weinig zijn, want als je de radio tussen je vakanties opbergt komt deze stroom uit de batterij!

[image]

R46 en R47 lijken een soort spanningsdeler te vormen en als C71 op spanning staat, is er inderdaad die 0,5V conform schema op de basis van T13. Maar op de collector van T13, de onderkant van R49, staat maar 34mV ipv 0,6V. R49 is wel in orde. Betekent dit dat T13 stuk is? Teveel stroom trekt?
Gezien de priegeligheid van de schakeling ben ik een beetje huiverig om al te uitgebreid te gaan solderen. Weet niet of ik het ooit weer goed krijg.

Zoals gezegd, met een LEDje over T11 werkt de radio prima. Als je 'm uitzet, neemt de stroom af tot ongeveer 0,2mA, dat lijkt me nog net een beetje teveel! Want als je er batterijen in zet van zeg 3000mAh, zijn ze toch na 15000 uur leeg, dus binnen twee jaar. Is dat een normale leeglooptijd voor batterijen in een ongebruikte digitale portable? Ik zou hopen dat de opgenomen stroom van de batterij onder de 0,1mA zou liggen.

De Reguleerwerking van deze schakeling lijkt me niet heel geweldig, want er zit geen spanningsreferentie in (denk ik). Wat zou er gebeuren als ik R46, R49 en T11 eruit smijt en mijn ledje daar lekker laat zitten? Kun je je radio altijd terugvinden in het donker (geeft nog aardig zichtbaar licht bij 0,2mA!).


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum