Verloopt gevoeligheid van tuner na jaren? (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 24-03-2011, 18:28 (4800 dagen geleden) @ engineer
Gewijzigd door soundman2, 24-03-2011, 18:40

Als het toestel is voorzien van een veldsterktemeter en eventueel een centermeter kun je een idee krijgen over de kwaliteit van het signaal. De radio ontvangst is analoog en kan dus niet dezelfde storingen hebben die je waarneemt bij de digitale tv ontvangst.
Wat bij oudere stereotuners wel voorkomt, is het verloop van de referentieoscillator in het stereodecoder ic. Ik ga er maar even vanuit dat dat hier ook aanwezig is. De oscillator lockt dan niet op de piloottoon. Dat zie je aan het onregelmatig of niet branden van het stereolampje. Er is meestal maar een afregelpunt, een potentiometer. Soms staat daar een tekst bij op de print, maar vaker ook niet.
Als techneut is wel na te gaan welk ic de stereodecoder is. Met de datasheet kun je dan ook het afregelpunt terugvinden. Dat alles bij gebrek aan een schema.
Kijk eens welke ic's in de tuner zitten (gewoon op de print).
Het is bij dit soort ic's wel mogelijk om op gevoel af te regelen. De twee uitersten opzoeken waar de oscillator nog lockt en dan de potmeter midden in dat gebied zetten. Niet ideaal, maar bij gebrek aan meetapparatuur.
Ik vond wel een schema van een HA3250. Misschien is deze uit dezelde serie.
Het stereodecoder ic is de HA12016.
In de directe omgeving vindt je dan een potmeter VCO adjust.
Let wel, het is maar een tip, ga nergens aan regelen als je niet weet wat je doet.....

Soundman2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum