Storing opgelost nog even voor Henk en Kris (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 09-06-2021, 13:43 (1051 dagen geleden) @ Armand
Gewijzigd door soundman2, 09-06-2021, 13:54

Een reparateur zou in dit geval waarschijnlijk alleen C 2114 van 47µF/16V op de voedingsprint hebben vervangen.
Het toestel werkt weer, het is hersteld / gerepareerd en gaat terug naar de klant.

Als een reparateur een rekening bijvoegt voor de revisie van een oude video en hij vraagt daar 160 euro voor voor onderdelen en reparatietijd , dan is het snel gedaan denk ik.
Ik krijg nooit meer video's of ander oud spul in de werkplaats.
Als je vertelt dat het minimaal 50 euro kost, is het snel over.

Een reparateur zal de fout eruit meten, door bijv te beginnen bij het opstartgedrag van de voeding. Het SMPS ic start/werkt alleen onder bepaalde voorwaarden. Dan komt de reparateur ongetwijfeld vrij snel uit bij de defecte condensatoren. Een reparateur die zijn werk goed doet, zal meteen ook wat andere zaken controleren, zoals de opstartweerstanden vanaf de voeding, die wat vaker verlopen als normaal, omdat daar een hoge spanning over staat
Er bestaat echt een verschil tussen een reparateur en een knutselaar. Wie zegt dat het SMPS IC niet op het randje werkt?
Vroeger was er ook al een verschil tussen reparateurs en lieden die een kunstje hadden geleerd, de zogenoemde buizenprikkers. De echte fouten kregen die laatsten echt niet boven water.
Zo kon je nog wel eens toestellen binnenkrijgen, waar iets bijgeplakt was. Het eerste wat dan gedaan werd is de zooi eruit knippen en de fout verhelpen. De klant is dan vele malen beter af en beschikt bijv weer over een toestel wat perfect synchroniseert.
Repareren is een vak waarbij een grondige kennis van elektronica vereist is alsmede een juist begrip van de werking van de schakellingen.
O.m. Philips had dat geod begrepen, door naast de prima service docs ook nog het beroemde serv-o-mecum uit te geven, waarin de schakelingen beschreven werden.
Ook heden ten dage is goede informatie onontbeerlijk en de werking van IC's bijv vind je terug in de datasheets van de fabrikanten, die dan weer eenvoudig te downloaden zijn.

Het toestel werkt weer, het is hersteld / gerepareerd en gaat terug naar de klant.

Wat zou jij doen als de garage preventief van alles aan je auto vervangt, omdat onderdelen al tien jaar oud zijn?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum