tikkende gramofoonplaat (Computertechniek)

door Pieter Vos @, 03-08-2011, 17:19 (4652 dagen geleden) @ eijck

Met het digitaliseren van LP's ben ik ca 7 jaar geleden veel actief geweest met mijn toenmalige Apple iMac. Op de audio ingang hiervan had ik mijn pick-up aangesloten via een correctie versterker.

Als digitalisatie software gebruikte ik Roxio Disc Doctor 1.5. Zo verkreeg ik de ruwe AIFF geluids bestanden. (voor niet-Mac gebruikers: een AIFF is het niet gecomprimeerde audio bestand, vergelijkbaar met wat bij windows (dacht ik) WAF heet).

Daarna de ruwe audio bestanden bewerken met het Mac programma Amadeus. Dit programma had ook de mogelijkheid om tikken weg te halen door de betreffende audio passage opnieuw te interpoleren.

Maar vooral dat tikken verwijderen was een hele boel werk. Ik was zo een half uur bezig met een muziekstuk van 3 minuten. De tikken moesten namelijk stuk voor stuk uitgeluisterd worden.

Ik had echter geen vertrouwen in 'automatische' tik en ruis verwijderende software, deze moet echt van hele goede reputatie zijn (en dus prijzig) om een goed resultaat te leveren. Dat werd mij te duur voor een beperkt aantal te digitaliseren LP's.

mvg, Pieter.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum