Hoe groot is een transistor eigenlijk? (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 11-10-2024, 12:18 (5 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 11-10-2024, 12:33

Hoe groot is een transistor?

Leuke reacties en leuke plaatjes!
Die Bardeen, Shockley en Brattain zouden heden ten dage natuurlijk nooit een Nobelprijs krijgen, eerder een boete van de Arbo-dienst wegens met je stropdas in de soldeerbout hangen.

Zo mooi fotograferen als X of Reddit kan ik natuurlijk niet, maar vooruit, tijd voor een stukje destructief onderzoek in het thuislaboratorium. Men neme een BC327, bankschroefje en dremel. Op de platte kant staat het typenummer, ik begin met dremelen aan de bolle kant:

[image]

Dat stinkt en stuift behoorlijk, gelukkig zijn er nog mondkapjes, wie weet ook al weer waarom ik daar drie pakken van in huis heb, maar komt wel goed van pas nu. Na wat voorzichtig slijpwerk komt er wel een iets groter klont metaal zichtbaar dan in die gesloopte TO-18:

[image]

Zal je natuurlijk net zien dat ik binnenkort voor een projectje een BC327 nodig heb, wat nu....
Nou hij kan op dit moment nog vrolijk terug in de voorraad want hij werkt nog prima. Zelfs beter dan prima want de hFE is opeens vier keer zo hoog geworden.

[image]

Dus als je wat extra versterking nodig hebt in je projectje, gewoon even de halve transistor wegslijpen!
Dan de transistor met de pootjes naar beneden in de klem en de top eraf slijpen. Behalve de plak metaal die ik vanaf de bolle kant al kon zien, komen er weinig metaaldelen in beeld.

[image]

Ondertussen aan de testkant van het zolderlab blijkt de componenttester nu toch onraad te ruiken en geeft aan dat de component mogelijk beschadigd is:

[image]

Als je nog meer materiaal wegslijpt valt het hele ding uit elkaar in losse (vlnr) Emitter, Basis en Collector.

[image]

In je kruiswoordpuzzel moet je bij "Deel van een transistor" vaak Emissor invullen. Op het stuk metaal aan de collectorleiding zit een klein vierkant stipje, afmeting iets van een kwart of een derde millimeter. Op het restant van het huisje aan de basis zitten op die plek wat metaalresten. Zou dat piepkleine dingetje nou de eigenlijke transistor zijn, en het grote stuk metaal aan de collector alleen maar een drager?

[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum