Hoe groot is een transistor eigenlijk? (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 12-10-2024, 19:27 (3 dagen geleden) @ soundman2

maar de mensen wilden wel op de fiets luisteren

Dat was al wel mogelijk. In Radio Bulletin stond ooit eens een "fietsradio" met buizen

Fijn dat we het daar dan al over eens zijn. Er waren ook al kleine draagbare radio's met minibuisjes zoals de Tecla zakradio met oortelefoontje.

Maar omdat je aanroerde wat de invloed was van transistors op het menselijk bestaan, of hoe de wereld er uit zou zien zonder transistor, noemde ik die walkman niet helemaal als een willekeurig voorbeeld.
Er wordt wel gezegd dat we leven in een tijd van het opgeblazen ik en individualisme. Iedereen ontplooit zich dan helemaal op een zelfgekozen wijze. En daarin was het idee van de personal mobile audio wel een factor. De buizenportables waren vrij dure speeltjes voor verwende volwassenen, maar in de jaren zestig kwam de transistorportable waarmee jongelui op strand en plein de muziek van hun cultuur beluisterden. Radioluisteren verbindt omdat ieder naar dezelfde platen luisterde. De walkman bracht daarin een vrij revolutionaire verandering vanaf 1980 ongeveer. Niet langer luisterde iedereen naar dezelfde muziek die ons door Hilversum werd voorgeschoteld, maar waar je ook was creëerde je je eigen sfeer door te luisteren naar je eigen zelfgekozen muziek die jouw eigen zelfgekozen identiteit zou ondersteunen.

In mijn vorige berichtje heb ik al aangegeven dat volgens mij deze belangrijke culturele omslag NIET van de beschikbaarheid van transistors afhing.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum