Hoe groot is een transistor eigenlijk? (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 12-10-2024, 12:30 (4 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 12-10-2024, 12:34

Hoe zou de wereld er nu uitzien, als de transistor niet het levenslicht had gezien. De nuvistor was klein, de pencil tube ook, maar vergeleken met een transistor (zeker in een chip) een reuze mastodont.

Tja. Dat zullen we nooit weten.

Ik denk dat Neil even goed wel van dat trapje had kunnen stappen, al hadden we dan de beelden misschien alleen in zwartwit. Kleurentelevisie werkte in de jaren vijftig al prima zonder halfgeleiders, computers waren er, atoombommen en intercontinentale raketten. Allerlei dingen waarmee wij ons nu omringen zoals geluidsapparaten, TV, koelkast, fietsen en auto’s, bestond al voor de transistor. Computer en grootschalige privacy-inbreuk misschien? In 1948 schreef Orwell al over microelektronica in elke huiskamer in “1984”.
Er zijn heel wat producten geweest waarvan werd gezegd dat ze zonder halfgeleiders niet gemaakt hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld de walkman. Ik ben het daarmee niet eens, want de eerste walkman had een transistorversterker die meer ruimte innam dan de buizenversterker in een hoorapparaat van 30 jaar daarvoor. Dus, als de transistor er niet zou zijn, maar de mensen wilden wel op de fiets luisteren, dan hadden we nu echt wel een buizenwalkman. Misschien eentje die alleen mono analoge miniplaatjes kon afspelen, maar of je het verschil met een discman aan de buitenkant zou kunnen zien…

Vergeet ook niet dat de ontwikkeling in buizentechniek tot ver in de jaren vijftig enorm was! Er kwamen om de klipklap betere, kleinere, veelzijdigere en zuiniger buizen en toepassingen uit. Vergelijk maar eens een eindbuis uit 1925 met die uit 1955 (bv DL96) of een radio uit 1925 met de BX998A. Die ontwikkeling stopte rond 1960, maar trek dat in gedachten eens 60 jaar door!

Niettemin verkoos Times die Shockley tot een van de honderd invloedrijkste personen van de 20e eeuw, en ik denk terecht.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum