Alles lijkt vast te lopen in W7 (Computertechniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 31-01-2019, 00:49 (1906 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Maarten Bakker, 31-01-2019, 00:51

Okay, file overgeslagen en de rest veiliggesteld. Dat haalt in elk geval de druk van de ketel.

Zijn twee waarschijnlijke mogelijkheden: file op bestandssysteemniveau beschadigd, of harddisk heeft een beschadiging ter hoogte van die file.

Vooral die tweede is belangrijk om nog even na te gaan, want als de harddisk eenmaal schade heeft, is hij in principe onbetrouwbaar en kan het opnieuw of erger misgaan.

Het klopt dat Speedfan hoofdzakelijk een programma'tje is voor uitlezen van spanningen, temperaturen en toerentallen, maar het is ook een van de manieren om de SMART-gegevens uit te lezen. Vergelijk een multimeter waar je meer dan 1 ding mee kunt meten.

Opzich wijst het zichzelf, je opent Speedfan, gaat naar het tabblad waar S.M.A.R.T. boven staat, dan zie je een leeg hokje achter het woord Harddisk. Daar klik je op, en als het goed is kun je dan kiezen welke harddisk je wilt uitlezen. Daar klik je op en dan verschijnt er een lijstje met uitgelezen waardes.

Wat van belang is, zijn de kolommen "Attribute" en "Raw". De waarde in de kolom "Raw" moet in elk geval 000000000000 zijn voor de "Attributes":

Raw Read Error Rate
Reallocated Sector Count
Seek Error Rate
Spin Retry Count
End-to-End Error
Reported Uncorrectable Errors
Reallocated Event Count
Current Pending Sector Count
Uncorrectable Sector Count
UltraATA CRC Error Rate
Write Error Rate

Als je achter een van die waardes iets anders dan nullen ziet staan in de kolom "Raw", dan is er een defect en als je doorgeeft wat daar staat kan ik er mogelijk iets van zeggen.

Verder kun je boven dat overzicht nog kiezen voor een In-depth online analysis, dan krijg je een iets mooier vormgegeven overzichtje. Als je bij bovenstaande Attributes allemaal 0 hebt staan, zou je voor meer zekerheid nog een Extended Test kunnen doen. Dat kan best een paar uur duren, de harddisk test dan zichzelf maar geeft eventuele fouten door aan Speedfan zodat je ze te zien krijgt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum