info over BC177A (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 05-03-2020, 21:18 (1505 dagen geleden) @ ffeilers
Gewijzigd door soundman2, 05-03-2020, 21:25

Dus: als in het schema gesproken wordt over een BC177A moet ik die NIET vervangen door een BC547B omdat hij dan niet aan de gevraagde specificaties voldoet?

Dat hangt er helemaal vanaf. Veel ontwerpers gebruiken een standaard onderdelen set en dat zal bijvoorbeeld altijd BC547C zijn of BC639/40 etc. Voorraden kosten ook geld en ruimte en dan is het voor een bedrijf heel aantrekkelijk om op magazijnruimte en administratie te besparen. Ook voor service wordt het allemaal eenvoudiger,
Ook electronicabladen doen daar aan mee. Zo had Elektuur jarenlang een universeel setje halfgeleiders TUP, TUN, DUG en DUS. Alle gewone transistors en diodes pasten daarin. Voor de buitenbeentjes werden dan wel echte nummers genoemd.
In het geval van jouw vraag zal een BC547B gewoon voldoen. Bij veel schakelingen wordt het verschil in Hfe er toch uitontwikkeld, om spreiding in schakelingen te beperken.

In Jouw Teleton zitten nu ook Si transistoren met een grotere versterking etc. Door het ontwerp een beetje aan te passen werkt het allemaal weer zoals het hoort.
Dat de Si torren meer versterking hebben wordt weer teniet gedaan door de overall tegenkoppeling van de uitgang naar de ingang van de versterker. Die totale versterking ligt dus gewoon vast.
Let wel bij hoogfrequent transistors is het wel belangrijk om naar de parameters te kijken en ook transistortrappen waar grote stromen en hoge spanningen voorkomen, is het nodig dat je verstand van zaken hebt en er niet een willekeurige vervanger in zet.
Als laatste voorbeeld: Als je in een schakelende voeding verkeerde diodes of transistoren
zet, is die waarschijnlijk maar een zeer kort leven beschoren. Niet zo zeer de versterking is dan een punt, maar wel de schakelsnelheid.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum