Hulp gezocht bij reparatie Yamaha CR-2040 (Toestel of techniek)

door Bart vdC @, 01-06-2021, 16:13 (1053 dagen geleden)

Geachte forum leden,

Ik ben momenteel bezig met de reparatie van een mooie Yamaha receiver uit de jaren '70. Volgens de vorige eigenaar kwam er rook uit meteen nadat hij hem voor de eerste keer aanzette. De receiver was aan hem als werkend verkocht...tsja.

Innmiddels heb ik wel al het e.e.a. doorgemeten: gewoon met de multimeter. Voor transistoren kijken of de diode test werkt. Voor weerstanden kijken of de weerstand ongeveer klopt, rekening houdend met de rest van het schema die invloed heeft op de te meten waarde. Hiermee kan je dus alleen zien of er een weerstand totaal fout is.
Opgestart met gloeilamp in serie, stroom is beperkt, want gloeilamp is maar eventjes wat feller (opladen van de afvlak-elcos denk ik)

1. De trafo en de spanningsverzorging op alle nivo's lijkt in orde te zijn.
2. Beide eind-trappen zijn defect. In de afbeelding hieronder heb ik aangegeven wat er op het eerste oog OK (groen) en niet OK (rood) lijkt te zijn.
De rook kwam waarschijnlijk van de weerstanden R759/760, die zien er zwart geblakerd uit.

De originele eind-transistors zijn niet meer te verkrijgen. Wel heb ik inmiddels gelezen dat er vervangers (2SA1295 en complementair 2SC3264) zijn en deze zijn te koop bij Andijk voor een redelijk bedrag per stuk, maar ja, wel 8 nodig dan. En, voordat ik dan ~100 euro uitgeef, wilde ik eerst even met de experts hier checken of dat ik iets over het hoofd zie.

Sorry voor de lange inleiding, hier dan de vragen:

a. Is het normaal dat beide trappen tegelijk kapot gaan, meteen na het inschakelen? Ik zou denken dat het meer normaal is dat een kanaal stopt, en dat er hier dan iets aan de hand is wat een "common-cause" heet?
b. Ik zie dat de parallelle eindtrappen TR731/733 en TR732/734 allebei kapot zijn, in zowel Links als Rechts dus. Hoe is dit mogelijk?
c. Kan het zijn dat er een spanningspiek op de +55V heeft gestaan waardoor zo'n beetje alle transistoren die aan de +55V hangen tegelijk het begeven? In de voorversterker zit er een aparte spanning van +60V, deze lijken allemaal OK.

Ik kan zo'n beetje voor alle defecte componenten wel ergens een vervanger vinden, behalve voor de fusible resistors van 150 Ohm/0.041A/0.25W.

En oh ja, als er iemand toevallig nog vier stuks 2SD736A's heeft liggen en voor een redelijke prijs wil afstaan, dan houd ik me aanbevolen :-)

Alvast bedankt voor het meedenken!

[image][image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum