Ultrasoon afstandsbedieningen (Algemeen)

door Patrick Meersman, 11-05-2010, 12:49 (5102 dagen geleden) @ sietsev

In de jaren 80 van de vorige eeuw had ik ook al eens een ultrasone afstandbediening gemaakt om een lamp aan en uit te sturen. De ultrasoon zender had ik gesloopt uit een afstandsbediening van een tv, de ultrasoon ontvanger kwam uit het tv toestel zelf. Als ik me goed herinner was dat een Grundig.

Een afstand van een paar meter overbruggen was geen probleem, meer dan 10 meter ging echter niet. Het probleem is, net als bij een lichtstraal, dat het geluid uitwaaierd (het verspreid zich). Er zal dus maar een klein beetje van het vermogen dat in de zender opgewekt wordt, de ontvanger bereiken. Bij infrarood kan je dat makkelijk oplossen door een lens voor de lichtbron te plaatsen, bij ultrasoon zal je een soort trechter moeten maken.

Nog een nadeel was interferentie. Als je, samen met een tweede ultrasoon zender tegelijk een signaal stuurt, krijg je interferentie waardoor de ontvanger niet goed (soms zelf helemaal niet meer) werkte. Dit verschijnsel treedt op als de signalen van beide zenders niet exact in fase zijn (bij 180 graden faseverschuiving heffen ze elkaars signaal gewoon op). Bij mijn experimenten moest de tweede geluidsbron zelfs geen ultrasoon te zijn om last van interferentie te hebben. Als de geluidsdruk voldoende hoog was, werd het ultrasoon "weggeblazen" en reageerde de ontvanger niet meer. Een stereo installatie die op luid volume staat bijvoorbeeld.

Tot slot nog deze opmerking: honden en katten hebben een gehoor dat superieur is aan dat van de mens. De ultrasoon afstandbedieningen uit die tijd hadden een frequentie van +/- 40 kHz. Honden en katten werden dus letterlijk gek van dat ultrasoon lawaai. Dat is een van de redenen geweest dat men overgeschakeld is op infrarood.

Mijn advies: probeer dus niet opnieuw het wiel uit te vinden door iets met ultrasoon te doen. Infrarood biedt heel wat voordelen, en door een codering te gebruiken kan je met 1 "pistool" meer dan 1 lamp aan of uit "schieten".


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum