Ultrasoon afstandsbedieningen (Algemeen)

door Patrick Meersman, 12-05-2010, 20:41 (5101 dagen geleden) @ sietsev
Gewijzigd door Patrick Meersman, 12-05-2010, 20:56

Het idee is verandert in het gebruik van laser licht, met het idee dat een simpele licht sensor een piek in de verlichting goed kan opvangen, als dit met een laser gebeurt.
Heeft iemand hier voorbeelden van? Ik kan me namelijk voorstellen dat dit soms niet kan werken als iemand een sterke andere lichtbron in de kamer aanzet (bv. felle schemerlamp).

Voor zover ik weet is laserlicht ongevoelig voor dag- en kunstmatig licht. Denk bijvoorbeeld aan de afstandsmeters of waterpassen met laserstraal die je in veel doe-het-zelf zaken kan kopen. Black & Decker heeft zulke tools in hun gamma. Een bekende militaire toepassing is de laser gestuurde bom die vanaf een straaljager gelanceerd wordt en via een laserstraal naar het doel geleid. Dit kan bij volle daglicht en vanop grote hoogte.

Verder is laserlicht monochromatisch. Als je bij de ontvanger een filter toepast dat enkel die ene frequentie doorlaat, verklein je de kans op storingen. Als die er al zijn bij zo'n eenvoudige toepassing.

Er is echter wel een risico verbonden aan het gebruik van laserlicht. Zelfs de bekende sleutelhanger laserpointers met een vermogen kleiner dan 5 of 3 mW kunnen ernstige schade aan het oog toebrengen. Een rode of groene laserstraal zie je nog wel, en kan je (misschien) nog wel ontwijken, maar een IR laserstraal (zoals bij CD en DVD ROM lezers en branders) is onzichtbaar. "Ja dokter, het licht ging aan, en meteen weer uit want mijn ogen werden door de laserstraal geraakt".

Een radiografische sturing lijkt me dan veiliger: een anti-diefstal systeem uit een sloopauto bijvoorbeeld. Op de uitgang die de centrale deurvergrendeling stuurt, sluit je een solid state relais aan waarmee je dan de lamp stuurt. Met de sleutel (of sleutelhanger) kan je dan het licht aan en uit doen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum