Ultrasoon afstandsbedieningen (Algemeen)

door kris ⌂ @, Gent, België, 11-05-2010, 21:59 (5102 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door kris, 11-05-2010, 22:00

wat Maurice er niet bijverteld is dat de door hem beschreven ultrasone bedieningen per knop twee schakelkontakten hadden, wat het geheel nogal onbetrouwbaar maakte op de lange duur. (Philips verkocht, na een hoop miserie met omruiling van dure afstandsbedieningen de kontaktveertjes als onderdeel). Toch vond ik het een plezante afstandsbediening, ze bevatte geen ic!.

Om op de kern van je vraag terug te komen, ultrasoon en richtingsgevoeligheid: de actuator speelt hierin geen rol van betekenis. Net zoals bij elektromagnetische golven bepaald de antenne, in dit geval de hoorn, het gedrag van de golven.
begin jaren tachtig waren er autofocussystemen gebaseerd op de combinatie van beiden.
Deze werkten zeer goed, dat lag vooral aan de hoorn (ik heb er een bewaard). toendertijd zelf een project begeleid om een rolstoel zijn omgeving te laten herkennen. (met ultrasoonmeting en µp analyse)
Conclusie: de richtingsgevoeligheid hangt af van de hoorn geplaatst voor je actuator (een miniparabool bij wijze van spreken). Het probleem zit dus meer in de mechanica. gelukkig vind je deze parabooltjes heden ten dage terug in goedkope afstandsmeters.

groeten

Kris


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum