Ultrasoon afstandsbedieningen (Algemeen)

door Matthias Meijer ⌂ @, Dordrecht, 12-05-2010, 20:08 (5101 dagen geleden) @ sietsev
Gewijzigd door Matthias Meijer, 12-05-2010, 20:13

De reactie van Patrick heeft mij toch een beetje doen twijfelen over de mogelijkheden van deze technologie. Het Korte bereik is voor in grote huizen een probleem om te schakelen, het feit dat het niet bruikbaar is bij harde muziek en dat het geluid huisdieren kan irriteren, zijn redenen om af te stappen van Ultrasoon.

Er sijpelt tussen de regels door wat meer informatie over het programma van wensen en eisen door.

Moet dus bruikbaar zijn in wat grotere ruimten.

Het idee is verandert in het gebruik van laser licht, met het idee dat een simpele licht sensor een piek in de verlichting goed kan opvangen, als dit met een laser gebeurt.

Zichtbaar licht of IR?

Heeft iemand hier voorbeelden van? Ik kan me namelijk voorstellen dat dit soms niet kan werken als iemand een sterke andere lichtbron in de kamer aanzet (bv. felle schemerlamp).

In beide gevallen is het principe redelijk gelijk aan een 'normale' afstandbediening met IR led. Voordeel van laser is dat je zeer gericht je doel kunt aanwijzen als je het signaal goed bundelt. Nadeel dat je een trefzekere hand nodig hebt om het te raken. Even heen en weer waaien in de hoop dat je dan precies de juiste lamp aan of uit zet, kun je dan vergeten.

Tijdens het bestaan van de Muur werd er op een vergelijkbare manier over en weer gecommuniceerd: sterk gerichte IR lichtbundels, met daarop een signaal gemoduleerd. Vrijwel onmogelijk te detecteren als je er een paar meter naast stond.

Bij ultrasoon vertelde Maurice al dat er met verschillende frequenties wordt gewerkt. Maar een simpele LDR zou dat niet kunnen opvangen toch?>

Een LDR is een lichtgevoelige weerstand, die reageert op een heel breed spectrum van licht.


Groeten,

Matthias


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum