Hoe gebruik je een LF signaalgenerator (Toestel of techniek)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 08-09-2010, 22:26 (4981 dagen geleden) @ Fred101
Gewijzigd door Paul Brouwer, 08-09-2010, 22:28

Hallo Fred,

De afgelopen dagen nog eens met dat apparaat aan het spelen geweest en deed deze gek gewoon nog een keer gek en hing zijn multimeter in de stand Hz aan de uitgang van de LF-generator. Met de generator in de stand sinus en op 1 KHz ingesteld, gaf de multimeter 900 Hz aan. Na omschakelen naar blokgolf niets meer.

Dus toch het apparaat eens open gehaald. Toen zag ik als eerste een losbengelend ledje en vervolgens 3 instelpotmeters op de print zitten. Bij één van de potmeters stond een blokgolf symbool en bij een andere "Hz". De derde bleek voor de spanning te zijn.

Dit vroeg om nadere 'inspectie' dus de generator weer in de stand sinus en op 1 KHz ingesteld en met de multimeter eraan eens kijken hoe die op verdraaien van de potmeter met de tekst "Hz" reageert. En jawel hoor, deze liep op. Op deze wijze heb ik het gemeten uitgangssignaal naar 980 Hz weten te brengen.

Toen was de blokgolf aan de beurt. De multimeter bleef niets aangeven en heb er toen de scoop aangehangen. Ook die heb ik weten te corrigeren naar een keurig gehoekte lijn op het scoopschermpje en als je de frequentie op de generator wijzigt, ziet je dat op de scoop ook terug in die gehoekte lijn.

Na het ledje weer in zijn gaatje in het frontpaneel gelijmd te hebben, kon de boel weer in elkaar. Blijft leuk speelgoed. :-D

Groeten,
Paul

--
[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum