Hoe gebruik je een LF signaalgenerator (Toestel of techniek)

door Fred101, 09-09-2010, 06:53 (4981 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Paul,
Als er bij een multi meter ( onder de 50 tot 100 euro, de duurdere hebben meestal geen counter) een counter opzit dan heeft hij meestal een beperkt bereik en ook beperkte mogenlijkheden. Het is maar de vraag of hij met een blokgolf overweg kan. Meestal moet je dan een instelbaar trigger nivo hebben.

Een scoop is idd een betere keus maar daarbij moet je in de gaten houden dat deze tien keer de bandbreedte nodig heeft. Nu is een 1KHz blokgolf geen probleem , iedere scoop haalt 10 KHz, maar bij een 10MHz blok heb je dus een 100MHz scoop nodig. Op een 10MHz scoop ziet een 10MHz blok er uit als eem sinus. Dit ter info, ik weet dat je generator maar 100KHz haalt. Ik heb zo ooit geprobeerd een 100MHz blokgolf generator af te regelen met een 150MHz scoop. Dat heb ik later dus helemaal opnieuw kunnen doen. Daarbij klopte overigens de frequentie achteraf ook niet, pas na het afregelen op mijn 1GHz scoop is dat gelukt.
Bij veel functie generators is de blokgolf de basis en wordt daar de sinus uitgehaald. Blijkbaar heeft de jouwe dus twee aparte generators. Klopt je sinus nu nog ?

Wat echter heel belangrijk is, de generator kan 50 ohm zijn maar ook 600 of 4 ohm of net wat de fabrikant heeft beslist ivm de toepassing. Als je een blokgof generator niet juist afs
Uit klopt er weinig van het signaal. Je kan met een 1:10 probe meten. Dan meet je eigenlijk de open klem spanning. Die is meestal twee keer zo hoog dan de schaalverdeling aangeeft. Of je sluit hem af met de juiste impedantie door een T stuk op de ingang met terminator. Bij 50 ohm makkelijk te doen, bij de rest wat lastiger. De frequentie veranderd daar normaal gesproken niet door.
Fred


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum