Sanyo JCX-2600KR Mute probleem (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 20-04-2014, 13:36 (3878 dagen geleden) @ ElektroNick
Gewijzigd door soundman2, 20-04-2014, 13:55

Hallo Soundman2,

Goed nieuws, de radio werkt! Ik heb Q351 uitgesoldeerd om de basisspanning na te meten, deze is nog steeds negatief maar schommelt tussen -0,01V en -0,2V.
Overigens staat er op de basis een lelijk sinusvormig signaal van enkele millivolts dat sterk daalt als ik met mijn hand het chassis aanraak.

Nadat ik Q351 terugplaatste en de radio aanzette werkt hij zowel op MW als FM.
Ik heb er geen verklaring voor (misschien ligt het aan mijn povere soldeerkunsten), de basisspanning op Q351 blijft echter negatief.

Ik denk wel dat we kunnen stellen dat Q354 wel degelijk defect was?

Helaas is de ontvangst nog zeer slecht.
Met een lange draadantenne ontvang ik op MW enkel "Radio Maria. :-)
Op FM ontvang ik een vijftal sterke zenders maar niet in Stereo. De ontvangst is overigens het best als de "tuning meter" naald rechts van het middelpunt staat.
Op het middelpunt ruist de radio verschrikkelijk. Ik ben bang dat er dus nog wat mankeert aan de afregeling van de radio. Daar heb ik namelijk helemaal geen ervaring mee.
Hopelijk heeft de vorige eigenaar niet aan de spoelkernen zitten draaien of zoiets... :-|

Of zou de slechte ontvangst erop kunnen wijzen dat er nog een fout zit in de schakeling?

Fijne Paaszondag ;-)

Nick

Hoera, het verstand heeft het weer gewonnen van de techniek.
Misschien heeft Q351 ook wel last van zilveroxide neerslag, of een vergelijkbare fout als Q354. Misschien daar ook maar een BC548 zetten.
Bij Q345 meette je een rare waarde met de diodetester, zowel B-E als B-C. meet je tussen C en E ook nog wat, desnoods in de gewone Ohm-meting. Feitelijk mag de meter dan niets aangeven.
Dat Zowel de AM als de FM ontvangst pover is, is weer een ander verhaal.
Hopelijk wordt je vrees dat iemand aan de spoelkernen gedraaid heeft niet bewaarheid. De door de Japanners toegepaste spoeltjes zijn prima dingen, maar draai je de kerntjes te vast, met (meestal) verkeerd gereedschap, dan is dat ruineus.
Het ontvangstgedeelte van AM is niet erg ingewikkeld. Dankzij de toepassing van een keramisch bandfilter is er niet zoveel af te regelen.
In dit geval kunnen de antennekring L105 en de oscillatorkring L106 er flink naast staan.
Het eerste wat je kunt doen is controleren of de middenfrequent trafo T204 nog goed staat, afregelen op 455KHz. Omdat het keramisch filter voor de selectiviteit zorgt, kun je T204 gewoon afregelen op max signaal, terwijl de radio een zender ontvangt. Vindt je geen maximum, dan zou het zo maar kunnen dat het spoeltje een gebroken kerntje heeft. Begin met linksom te draaien voor het geval de kern helemaal onderin gedraaid zit. Behandel de kerntjes met voorzichtigheid. Voor je het weet , is het "knak". Daarna controleren of van de zenders die doorkomen op de goede plaats van de schaal liggen. Een meetzendertje is ook wel handig. Zoniet, dan moet dat eerst in orde gemaakt worden.
Meestal gaat dat als volgt. zoek een bekende zender rond 500 KHz en stem die af op de schaal. Klopt die niet, dan zet je de schaalwijzer op de plaats waar hij hoort te staan. Regel vervolgens L106 af op maximum ontvangst. Je kunt nu ook eventueel de antennespoel L105 al naregelen, ook op max signaal.
Zoek vervolgens een zender aan de andere kant van de schaal. De afregeling vind nu plaats met de trimcondensatoren op de grote afstemC volg daarbij dezelfde procedure, eerst de oscillator trimmer CT-6 en daarna de antennetrimmer.
De afregeling moet je feitelijk doen met een heel zwak zendersignaal, zodat de AGC buiten werking blijft. Als de zaak inderdaad ontregeld was, dan werkt de AM weer. Herhaal de afregeling een paar keer. Het afregelen en de plaats van de spoelen en de trimmers staat in de docu.
TIP: Draai de spoelkernjes niet vast, ze zijn heel kwetsbaar en daarna is vervangen de enige optie. Gebruik plastic of houten trimgereedschap, daarmee kun je minder kracht zetten. Lukt de afregeling niet, dan is er wat mis rond de HA1138. Het downloaden van de datasheet kan zeer behulpzaam zijn om de werking te doorgronden.
Als we hier uit zijn, kun je verder met FM. Ik ben er voor om niet het hele toestel tegelijk aan te pakken. Je verandert dan vaak zoveel tegelijk, dat een gevolgtrekking nauwelijks mogelijk is.
Een voorbeeld is het vervangen van alle verdachte onderdelen in één keer. Je weet dan helemaal niet meer of er verbetering was en waardoor. Maak je een foutje, een soldeerspetter o.i.d., dan is de ellende voor de niet doorgewinterde amateur nog groter.
Dus heel systematisch stukje voor stukje.
Overigens staat de hele afregeling in de doc.

Soundman2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum