Partities weg… (Computertechniek)

door Patrick Meersman, 28-03-2010, 17:41 (5145 dagen geleden) @ Piet Blaas
Gewijzigd door Patrick Meersman, 28-03-2010, 17:44

Het is een SATA-schijf, er zijn geen jumpers geplaatst, maar er is wel een mogelijkheid tot het plaatsen van jumpers.
Ik kan nog wel eens kijken wat dat voor een effect heeft, wie weet.

Piet,

Bij SATA drives is het niet nodig om jumpers te plaatsen. Deze jumpers hebben te maken met de transfer snelheid tussen de drive en het mobo (motherboard).

Enkel wanneer je mobo geen 3 Gigabit/s transfer snelheid aankan, moet je een jumper plaatsen. De meer recente PC's / laptops zouden echter geen probleem mogen hebben met die 3 Gigabit/s.

[image]

En ik heb nog steeds geen enkel idee wat er precies aan de hand is. Het lijkt erop dat het besturingssysteem alleen de cache ziet (32 MB) en geen notie heeft van wat er op de schijf aanwezig is.

Ik heb hetzelfde voorgehad als jij met een PATA schijf van Maxtor. Om het verhaal kort te houden: de elektronica op het printje is om zeep.

Er zit een controller op het printje, en die houdt een tabel bij van alle partities, LBA, tracks, sectoren, noem maar op. Een aantal van die gegevens kan je zien in het BIOS van je PC, zoals merk en type en de grootte (capacity) van de schijf. Verder is die controller ook verantwoordelijk voor het dataverkeer tussen de schijf en mobo.

Wat is er dus gebeurd: om een of andere reden is het flash geheugen van die controller gewist, waardoor die niet meer weet hoeveel partities er waren. Bij mijn schijf had het te maken met een onstabiele power supply. Dat komt ervan als je een 250 Watt power supply gebruikt, terwijl dat minstens een 300 Watt type had moeten zijn. :-P

De bestanden op de disks zelf zijn dus nog wel aanwezig maar omdat die controller de kluts kwijt is, kan je er niet meer aan.

Wat je kan proberen is om van een andere harde schijf (moet wel hetzelfde merk, grootte en type zijn) het printje los te maken en op je defekte schijf te monteren. Op die manier zou je dan je bestanden kunnen terughalen. Bij mij is het zo gelukt, nadat ik op een rommelmarkt een exakt dezelfde Maxtor schijf had gevonden.

Er zijn ook bedrijven die zich gespecialiseerd hebben om dat soort problemen op te lossen, maar die vragen daar waarschijnlijk harde Euro's (of dollars) voor.

Met vriendelijke groet,
Patrick

ps: Om verwarring tussen ATA en SATA te vermijden heeft men de oude ATA standaard hernoemt naar PATA (parallel ATA). SATA staat voor serial ATA, maar dat wist je al.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum