Meettip: centiWatt-meter van Gamma (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 13-10-2022, 11:31 (559 dagen geleden) @ WalterH
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 13-10-2022, 11:53

Bij onbelaste schakelende voedingen moet je er ook rekening mee houden dat de dutycycle van de uitgangsspanning zal worden bijgeregeld naar zeer kort aan en lang uit. Dit zal een meting waarbij de meetfrequentie van de AD omzetten laag is, kunnen beïnvloeden.

Veel elektronische wattmeters gebruiken chipjes van de AD775x reeks van Analogue Devices. Al 25 jaar geleden werd er gesampled met, verbaas je niet, 900kHz sample rate en een bitbreedte van 16 bits. Dus als er vanuit een geschakelde voeding enige sprake zou zijn van hoogfrequente netbelasting (wat ik op zich al betwijfel), dan wordt de wattmeter daar echt niet mee gefopt.

De shunts die voor stroommeting worden gebruikt liggen in het milli-of micro-ohmbereik, zodat het geen zin heeft een extra laagohmige verbinding om je meter heen te leggen. Door de hoogfrequente sampling en digitale verwerking kan de elektronische meter veel beter omgaan met nonlineaire belastingen dan de klassieke mechanische meter.

Zie hier een informatief artikeltje (weliswaar van WC eend zelf) over de chips.
De eenvoudigste meters hebben meestal niet de stroomtransformator zoals het voorbeeldschema maar versterken de meetspanning over de shunt elektronisch. En een voeding die niet geschakeld is, maar via een ballastcondensator (type Senseo).

Je kunt wel de interne shunt verhogen om de meter tien keer zo hoog te laten aangeven, zodat je tien keer zo precies kunt meten. Zoals gebeurd is met de meter hieronder (niet door mij, wel geplaatst met toestemming).

[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum