Verbruik van FM en DAB+ radio's (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 25-10-2022, 14:40 (541 dagen geleden)
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 25-10-2022, 15:31

Met dit berichtje wil ik bijdragen aan de steeds weer oplaaiende discussies over het stroomverbruik van DAB+ radio's in vergelijking met FM. Vanmorgen heb ik vijf portables aan mijn centiWatt-meter gehangen en het verbruik gemeten bij Uit, FM en waar aanwezig DAB+. Het spelen steeds op laag volume ("zachtjes").

De metingen beperken zich uiteraard tot het stroomverbruik (op netstroom), dus ik zeg hier niets over geluidskwaliteit, ontvangst, afvalberg, programma-aanbod of kleur van de radio's. Hoe belangrijk of onbelangrijk je het verbruik vindt mag je ook zelf weten, natuurlijk, en lijkt me een weinig zinvol punt om hier te bespreken.

[image]

Het verbruik op batterijen heb ik niet apart opgemeten, maar de toename in gebruik bij het aanzetten geeft er een vage indicatie voor. De Teddy uit 1971 gebruikt op FM maar 0,17W meer dan Uit. Dat is het laagste van alle radio's en betekent dat als je zachtjes wilt luisteren op batterijen, de Teddy een goeie keus is waarmee je batterijen lang meegaan.

Opvallend vind ik dat de Sony op DAB+ meer verbruikt dan op FM, maar de Akai gebruikt juist minder op DAB+ dan op FM.

Vervolgens heb ik de meetwaarden ingevuld in een Excel modelletje dat de jaarlijkse stroomkosten berekent. Ik heb het aantal dagen ingevuld dat 2023 heeft, de stroomprijs die mijn energiebedrijf momenteel rekent, en ben uitgegaan van 1 uur luisteren per dag. Wil je je eigen radio meenemen in de vergelijking, heb je een andere stroomprijs of wil je de jaarkosten weten op een planeet met een ander aantal dagen, dan kun je hier het model zelf downloaden. Gewoon je eigen waarden invullen op de gele vakjes en de witte met rust laten.

[image]

Kolom 1: De Teddy is een beetje klein maar het is een heerlijk radiootje en de zuinigste keuze uit de twintigste eeuw. Het geluid is niet zo goed als van de Grundig of de Philips of de Akai en analoog afstemmen, brrr, ook al weer zo'n primitief overblijfsel uit de twintigste eeuw.

Kolom 2: Grundig radio's hebben een zorgelijk hoog sluipverbruik! Van de Grundigs die ik heb bemeten is dit de zuinigste.

Kolom 3: De Seniorenradio van Philips, zo genoemd omdat hij vijf FM voorkeuzes heeft, lekker makkelijk, je handige zoon of dochter kan het instellen en verder hoef je alleen maar op de knoppen te beuken voor je programma's.

Kolom 4: Nieuwe radio's worden met geschakeld voedinkje geleverd. De DAB+ portables gebruiken op batterijen flink meer stroom dan een oude FM portable, maar de veel zuiniger voeding verdient zich snel terug in de 23 uur per dag dat de radio uit staat. De Akai klinkt ongeveer even mooi als de Seniorenradio.

Kolom 5: De ingenieurs zitten niet stil en een DAB+ radio van 2017 gebruikt nog maar de helft van de stroom van die uit 2015, zelfs met het ingebouwde klokje dat 24/7 loopt. Ik vind het geluid van de Sony iets minder mooi dan van de Akai. Na het bedienen van een knop brandt het schaallichtje 30s en gedurende die tijd is het verbruik 0,2W hoger.

Kolom 6: Ik zit ook niet stil en in 2019 overtrof (of liever: ondertrof) ik het verbruik van de extreem zuinige DAB+ radio's door op de Seniorenradio een Switched Mode voeding aan te sluiten. En voila, FM was weer een poosje zuiniger dan DAB+! Niet in het gebruik maar wel tijdens de 23 uur uit staan.

Kolom 7: Dit jaar hoorde ik dat Samsung telefoonopladertjes de zuinigste zijn die er bestaan. Even de ongebruikte uit de kast halen en op de Akai aansluiten. En ja hoor, we hebben weer een nieuwe kampioen vrekkenradio! Mocht je in een la of in de Kringloop een ongebruikt Samsung-adaptertje vinden, meenemen en voor je radio gebruiken! De Akai is steeds opgemeten met schaallicht brandend zolang hij aan staat.

Een paar voorzichtige conclusies die ik uit deze metingen trek:
a. Een oude kleine analoge FM portable is het zuinigst om op batterijen te gebruiken.
b. Moderne digitale portables gebruiken meer batterij, waarbij het niet zoveel uitmaakt of je ermee naar FM of DAB+ luistert.
c. Op het lichtnet zitten de kosten vooral in de stroom die verspild wordt in onbelaste voedingen.
d. Moderne radio's hebben zuiniger voedingen en zijn daardoor in huis veel goedkoper in gebruik.
e. Met je oude portable kom je weer in de buurt van nieuwe als je het sluipverbruik vermijdt.
f. Zelfs de extreem zuinige usb-voedinkjes die je bij de radio krijgt kun je nog met significante winst vervangen door de uiterst extreem zuinige Samsung voedingen.
g. Vergeet bij verbruiksmeting nooit, ook het verbruik in de uit stand te meten!
h. "Ze" waren niet gek in de twintigste eeuw, maar ze verbruikten wel veel energie.
i. Zo'n centiWatt-meter heeft misschien niet iedereen, maar als je hem nu koopt en de komende twee maanden een beetje zinvol gebruikt, heb je hem in 2023 terugverdiend.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum