Verbruik van FM en DAB+ radio's (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 26-10-2022, 12:10 (541 dagen geleden) @ ruudam

Wat ik mis is gebruik op AM, meestal minder dan FM.

Dat is inderdaad bij de meeste transistorradio's zo. In de metingen kun je dat ook zien. Nou is bij veel radio's het verbruik van de radio-elektronica zelf al verwaarloosbaar ten opzichte van het verlies in de voeding. Het verschil tussen AM en FM valt eigenlijk helemaal weg.
De meeste metingen op mijn site zijn gedaan met een deciWatt-meter (1 cijfer achter de komma). Dan moet je als voorbeeld denken aan (UIT/AM/FM) verbruik 1,0/2,0/2,6W.

Die Samsung voedinkjes, stoort dat nog wat op AM?

Ja. Ik heb met diverse combinaties van radio's en voedingen geluisterd naar beïnvloeding van de ontvangstkwaliteit. Dit niet systematisch in kaart gebracht, maar wel de volgende algemene verbanden gevonden:

- Germaniumtorren zijn gevoeliger voor voedingsstoringen dan siliciumtorren.
- Op de AM heb je veel sneller last van storing dan op FM.
- Philips radio's zijn minder stoorgevoelig dan Grundigs
(wat heel jammer is gezien het hoge sluipverbruik van Grundigs).
- Merkvoedingen (van Apple of Sony of Akai) geven minder storing dan merkloze.

Als je op AM wilt luisteren zul je wat combinaties van voedingen en radio's moeten uitproberen, en hopen op een sterke lokale zender, voordat je zoemvrij kunt luisteren.

De laatste week zit ik weer veel in de tuin naar Radio Paradijs te luisteren. Ik denk dat ik daarvoor een record zuinig toestel heb gebouwd. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om uit een 1,5V batterij genoeg volume te halen dus heb ik mijn apparaatje gebouwd zonder volumeregeling. Tot mijn verrassing speelt hij vaker te hard dan te zacht! En heb ik ontdekt dat ik hem zachter kan laten spelen door de ferrietantenne richting Lunetten te draaien.

Wat denk je dat het minimale batterijverbruik is voor een toestel dat in de tuin luidsprekerweergave geeft?
Deze Plessey Speaker heeft de schakeling van de Kid's Radio erin en trekt ongeveer 1,4mA uit een 1,5V batterij, dus het verbruik is net 2mW.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum