Philips Sharpie/Evette antennekring (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-04-2023, 19:18 (377 dagen geleden)

Ik heb hier een Philips L3X80T/90 die het niet doet en ik kom er niet goed uit. Het type is de directe opvolger van de Sharpie uit 1957 en ik dacht dat deze ook Sharpie werd genoemd maar in de database staat hij als de Evette.

Hij geeft nauwelijks stations weer, alleen mijn minizender als ik hem er pal naast zet. Ik verdenk het HF deel en meer precies, de antennekring.

Het apparaat heeft PNP transistors, die hebben dus de collector negatief tov de emitter. Dat is hier ook, maar vreemde twist dat de batterij met de min aan massa ligt dus de massa is het collectorpotentiaal. Omdat de radio slecht werkt heb ik eerst Emitter, Basis en Collector van de drie torren opgemeten. T1 heeft (E/B/C) 6,72/6,80/0,0 Volt. T2 heeft 7,71/7,53/0,0 en T3 heeft 7,07/6,89/0,0. Nou is dacht ik normaal bij transistors dat de basisspanning tussen de emitter en collector in zit. Bij T2 en T3 is dat zo maar bij T1 niet! Ik zou dus denken dat met deze instelling, T1 dichtgeknepen is, maar misschien is dat normaal voor een mengtor?

[image]

Hier even een plaatje van de mengtrap. De voedingsspanning is 7,80V en komt rechtsonderin binnen op het knooppunt R2/R3. T1 moet een collectorstroom van 0,4mA hebben, emitterstroom zal dus ongeveer zo groot zijn, dus een spanningsval van 1,2 a 1,3V over R3 lijkt me OK. Maar nogmaals, dat de basis een hogere spanning heeft dan de emitter vind ik vreemd.

Maar goed, er is wel oscillatie (oscillatorproef) op de goeie frequentie. Als ik met de meetzender een zwak (gemoduleerd) 452kHz signaal op de collector zet hoor ik een heldere pieptoon. Ook als ik op de basis een HF signaal van de goeie frequentie aanbiedt. Het lijkt er dus op dat oscilleren en mengen goed verlopen.

Als ik een draad aan de basis van T1 leg, hoor ik wel wat geluid. Meest brom,, ruis en fluit, maar ook zeer zwak een lokale zender en wat stations die op de kortegolf thuishoren.

Ik heb nagemeten dat de afstemcondensator geen sluiting maakt en alle ferrietspoelen lijken contact te maken. Ik heb de bandschakelaars gereinigd en nagemeten dat ze contact maken.

Zie ik nou iets over het hoofd? Wat denken jullie van de instelling van T1 (type 2N412)?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum