Philips Sharpie/Evette antennekring, probleem S3 (Toestel of techniek)

door Onno-I @, 12-04-2023, 21:29 (373 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Onno-I, 12-04-2023, 21:34

Zoals jij het beschrijft in je mail is zoals het staat op mijn schema en wat ik heb aangetroffen in de radio. De tekening met onderdelen zoals ze geplaatst zijn in de radio, wijkt bij mij sterk af. Want op die tekening staan S2 en S4 op een aparte connector in het midden.

De manier van tekenen doet me een beetje denken aan de weergave van (voedings)trafo's in schema's uit de jaren 50: aan de aansluitingen wordt een symbool van een spoeltje getekend. Bij S2/S4 "zie" je de spoel in de schakeling achter die aansluitlippen maar fysiek hoeven ze daar niet te zitten.

De ring in het midden van de ferrietstaaf is niet S2/S4 maar een Pertinax ring met 3 dubbele soldeerlippen waarop S2 en S4 zijn aangesloten.

Ja, zo staat het op die tekening, maar bij mij hebben de spoelkokers van zowel S3/S4 (naast de varco) als S1/S2 (boven de LF versterker)

Volgens mij is dit hetzelfde. Dit is uit de documentatie van de L3X80T:
[image]
en dit uit de servicedocumentatie van de L3X72T:
[image]
(geen grap, dezelfde tekening staat in 2 servicedocs)
De L3X71T heeft een iets andere tekening maar lijkt wel. We kunnen ervan uitgaan dat de 72 en de 80 hetzelfde zijn gebouwd.


Ik heb het kapotte spoeltje heel nauwkeurig bekeken maar zie tussen de lippen en de wikkelingen niets van draadjes zitten. Aan de wikkelingen zie ik ook geen losse einden. Dus dikke kans dat als ik aan die wikkelingen ga peuteren, ik de boel alleen maar erger maak.

De draadjes zitten onder de was maar ik vertrouw erop dat je goed hebt gekeken.

Het zou mogelijk moeten zijn om een LG spoeltje + koppelspoel te transplanteren

Hm, ja, als je die hebt zal dat wel kunnen... Maar schreef jij in je vorige bericht niet dat je in je ferrietstavenpakhuis nog een LG spoel met vier aansluitingen hebt? Lijkt die misschien op de S3/S4 koker die ik nodig heb?

" pakhuis": een van de dozen met dingen die ik nooit heb weggegooid voor als ze ooit van pas komen.
Ik heb er enkele met LG spoel met koppelwikkeling, maar geen met gelijk uiterlijk en stijl. Wel een Duitse of Philips ferrietantenne uit een buizenradio die qua stijl past maar waarbij de koppelwikkeling ontbreekt. Tja, voor de aanpassing was het bij de veel hoogohmiger buizen blijkbaar prima om gewoon op de top van de kring aan te sluiten.
Ik kan wel kijken of ik een spoel heb met de juiste zelfinductie (wordt nog even zoeken hoe te testen, ik moet dat met zo'n componententester doen, mijn LC meter is stuk), maar het uiterlijk is in elk geval anders.

Wellicht is de spoel te fixen. Waardoor is hij stuk? Vast geen blikseminslag.


Tja, hoe gaat zoiets kapot? Misschien iemand er iets te hardhandig langsgerost bij het verwisselen van de batterijen. De antennebus was ook losgeweest om er een extra draad achter te solderen. Geen idee waar dat voor gediend heeft.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum