Philips Sharpie/Evette antennekring, A je to! (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 20-04-2023, 17:00 (371 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 20-04-2023, 17:27

Ik heb hier een Philips L3X80T/90 die het niet doet en ik kom er niet goed uit.

Goed nieuws! De herstelling van de Evette, vorige maand gekregen van een familielid uit Doetinchem, is vrijwel geheel geslaagd en het toestel speelt weer zoals het hoort op de Middengolf. Langegolf zal moeten wachten op eventueel een nieuwe S3, echt belangrijk vind ik het niet gezien wat daar nog te horen is. Probleem zat in de antennekring, voor Langegolf is de afstemspoel (S3) onderbroken en voor Middengolf had die (S1) een interne sluiting.

Hier is nog even ter herinnering het schema van de RF schakeling. Voor Midden en Langegolf zijn er afstemspoelen S1 en S3, en koppelspoelen S2 en S4. De afstemspoelen worden met de mengtor verbonden en de afstemspoelen staan aan de afstemcondensator. Beetje verrassend is, dat er van de koppelspoelen altijd maar eentje gekozen wordt, terwijl van de antennespoel ook S3 ingeschakeld blijft bij Middengolf. De twee spoelen S1 en S3 staan dan parallel, maar omdat S3 een hogere inductie heeft, is de invloed daarvan beperkt.

[image]

Met proefjes en metingen was ik al erachter gekomen dat de oscillator prima werkt en dat S3 onderbroken was. En dan kan ik me wel voorstellen dat de gelijkloop op MG wordt verstoord en de zaak dus minder gevoelig wordt, maar dat op MG zelfs de sterke LPAMs niet te horen zijn, bevreemdde mij wel. Onno bevestigde dat zijn Sharpie op MG wel speelt met losgenomen S3.

Verder meten dan maar, de S1 was in ieder geval niet onderbroken, vreemd was wel dat de weerstand van S1 ongeveer gelijk was aan S2, terwijl hij meer windingen heeft. Er ligt hier al jaren een vreemd spoeltje rond te slingeren, even ernaast houden. Boven mijn losse spoel, daaronder de ferrietspoel S1 in de Evette met de S2 eroverheen:

[image]

Dat spoeltje heeft niet de S2 eroverheen gewikkeld, maar verder ziet hij er een beetje uit als de S1. Weerstandsmeting: S1 meet 0,7 Ohm en mijn rommelbakspoel 3 Ohm. Vermoeden: sluiting in S1. S3 onderbroken en S1 met sluiting! Wat doen ze daar in de Achterhoek toch met die ferrietantennes, rijden ze er met trekkers overheen of zo?

Enfin, S2 heeft zo te zien 4 windingen, dat mooie litzedraad heb ik niet liggen, even vier lusjes van montagedraad bovenop mijn rommelbakspoel. Erin solderen:

[image]

En hoera, de radio speelt weer als nieuw!
Alle deelnemers heel erg bedankt voor het meedenken.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum