Platen puck, zin of onzin (Algemeen)

door kris ⌂ @, Gent, België, 28-04-2021, 19:40 (1112 dagen geleden) @ BenM


Da's een interessante gedachte. Het doel van de RIAA correctie is om meer signalen op een plaat te kunnen persen. De lage tonen laat men daarbij relatief minder ruimte innemen, da's inderdaad een vorm van compressie. Hiermee kun je de ruimte op het vinyl optimaal benutten.

dat is eerder een optimalisatie.. je kan de ingenomen ruimte per groef ook verminderen door de opnamesterkte te verminderen, maar dat doet de SN geen goed. akoestisch/mechanisch neemt een lage toon met de zelfde energie meer uitwijking dan een hoge toon. het RIAA filter optimaliseert dit voor het desbetreffende opname medium, de vinylplaat. moderne boeken noemen zowat alles uit het verleden waar aan signaal processing gedaan wordt an "early form of compression", vooral om je aandacht erbij te houden, maar als je het ganse verhaal bekijkt is dat niet de bedoeling en werd die term toen ook niet gebruikt. Kan je ook je toonregeling een compressor noemen.. terwijl het een lineair filter is.

Overigens ken ik compressie niet alleen uit het digitale tijdperk, in het verleden werden bij middengolf (of beter : AM)zenders altijd compressor/limiters gebruikt.

Ja, dat waren wel degelijk compressoren in de terminologie van toen. Je dynamiek wordt gecomprimeerd.

in de huidige tijd verstaat men onder compressie iets wat enorme datareductie toepast zonder dat je er veel van merkt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum