AM/FM modulator met ESP32 module (Algemeen)

door Otto @, Drenthe, 31-12-2023, 13:13 (120 dagen geleden)
Gewijzigd door Otto, 31-12-2023, 13:40

Beste lezers,

Een flink aantal jaren geleden ben ik begonnen met het ontwerp van een AM-zendertje. Dit ontwerp hebben intussen velen met plezier in gebruik voor hun oude radio's. Af en toe komen er nog aanvragen binnen voor printplaten hiervoor. Ook op andere plaatsen worden kopieën aangeboden. Ook als bouwpakketten, zodat voor ieder een passende versie te vinden is.

Intussen had ik het idee opgevat het ontwerp uit te breiden met een ingebouwde MP3 speler. Hiermee speelde ik in mijn hobbyruimte oude zeezender-opnames af, zodat de sfeer uit het buizentijdperk kon terugkeren tijdens het knutselen. Dit ontwerp draait al een poosje naar volle tevredenheid, maar is gezien de vele SMD-componenten voor velen lastig na te bouwen. Ik heb daarom het ontwerp maar privé gehouden, en ook het artikel op het web is nooit echt af gemaakt (met name de foto's ontbreken nog).

Intussen zijn we weer wat jaren verder. Regelmatig kom ik bijdragen tegen over Bluetooth inbouwen in een radio, of het aansluiten van een internetradio. Een (oud) collega attendeerde mij op de ESP32-modules, waar je hele leuke dingen mee kan doen. Na bestudering van deze mogelijkheden, kwam ik op het idee om daar een nieuwe versie van de PLL-zender mee te maken. Het voordeel is dat bijna alles gewoon met traditionele componenten te te maken is, zodat nabouwen weinig problemen zal hebben.

De specificaties zijn:

  • Gebruik van een ESP32-WROVER module, met dual core processor op 240MHz en on-board Wifi en Bluetooth
  • Afspelen MP3-files vanaf Micro SD kaart
  • Afspelen via Bluetooth (je koppelt je telefoon met de ESP32 module)
  • Afspelen van webradio-stations (je koppelt de ESP32 module via wifi aan je internetverbinding)
  • Afspelen van sinus of driehoek golfvormen, voor doormeten van je radio's
  • Naast de middengolf-modulator, kan het ontwerp ook FM-stereo uitzenden (handig voor als de FM er ooit uit gaat, maar ook te gebruiken om je eigen muziek naar FM om te zetten)
  • 128x64 pixels OLED display voor afspeelinformatie, maar ook om diverse instellingen te wijzigen
  • Vier drukknoppen voor de bediening

Dit is het uiteindelijke ontwerp geworden:

[image]

De print is op Eurokaart (160mm x 100mm) formaat. De AM-uitgang is via de gebruikelijk RCA socket. Voor de FM kun je ook een draadantenne aansluiten via een RCA socket, maar je kunt ook een telescoop antenne direct op de print schroeven zoals op de foto te zien is.

Ik zal de komende dagen wat meer informatie toevoegen...

Otto

--
Ohm sweet Ohm...
[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum