De Philips Nanette L1W22T (Toestel of techniek)

door ruudtx @, Utrecht, 30-07-2014, 17:27 (3777 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Volgens mij is bij de gebruikelijke wijze met de oscillatorfreq boven de zender freq geen sprake van dubbel ontvangst bij een MF van 6,5 MHz.
Bij dit systeem wordt in principe naast de zender ook een frequentie van zender freq + 2 x MF ontvangen. Dus bij Lopik Radio 2 (voorheen Hilv 1) werd ook 92,6 + 13 = 105.6 ontvangen. Daar zat vroeger geen zender.

Bij osc freq onder de zender freq (kennelijk zoals bij de Nanette) wordt naast de zender freq een signaal van zend freq - 2 x MF ontvangen. Bij 6,5 Mhz wordt bij 100 Mhz 100 - 13 = 87 Mhz weergegeven. De FM band begint pas bij 87,5 Mhz. Dus ook hier geen dubbelontvangst
Behalve natuurlijk als de ontvangstband doorloopt tot boven de 100 MHz, wat dus vroeger bij Europese radioos zowiezo weinig voorkwam.
Het aantal zenders onder de 100 MHz had geen invloed op de spiegelontvangst. In grensgebieden zoals Z Limburg was het aantal te ontvangen zenders ook in het verleden natuurlijk al veel groter.

Toestellen met 6,5 of 6,75 MHz MF met een FM band langer dan 87 - 100 moeten uiterst zeldzaam zijn geweest.

Het heeft allemaal te maken met omroeppolitiek, ook vroeger werd er kunstmatige schaarste gekweekt door de FM band tot 100 Mhz te beperken, immers men wilde alleen maar publiek omroep, met een beperkt aantal programma's.
Het is anders niet te verklaren waarom in Europa de FM band tot 100 Mhz werd beperkt, daar waar voor de oorlog in de VS al was bepaald dat de FM band liep van 88 - 108 MHz. Deze band was verkregen na het verbannnen van de 45 MHz FM band voor radio. De industrie wilde deze freq band om commerciele redenen voor TV gebruiken. Op Internet zijn nog wel oude 45 MHz ontvangers te vinden, en ook een aantal met een dubbele FM band, de oude en de nieuwe.

Ik heb nog steeds een vraagteken bij het stukje 87.5 - 88. Op sommige Amerikaans/Japanse ontvagers soms moeilijk te ontvangen, want die beginnen eigenlijk pas bij 88. Kortom, waarom toch die Europese eigenwijsheid.

In het oostblok kende men de zgn OIRT FM band, deze is nu vrijwel overal vervangen door de westerse FM band. In het oostblok wwas omroep onder het communistische systeem nog beperkter.
Ook in Japan werd in een andere kortere FM band uitgezonden, dat kon omdat Japan een eiland is en geen last heeft van buitenland.
In Engeland was het lachen, daar werden delen van de FM band binne de 87,5 - 100 gebruikt voor andere diensten zoals politie en brandweer. Er was toch genoeg ruimte, de BBC had het monopolie en men heeft in de VK weinig last van buitenland.

In veel gebieden was nauwelijks of geen vraag naar FM.
De eertse FM zender op Aruba verscheen pas in de jaren 80, de AM zenders klonken met full audiospectrum perfect, en op een bevolking van 60.000 in de jaren 60 was er geen vraag naar meer zenders. Er waren er 4, meer dan in Nederland in die tijd!!
In heel Laijns Amerika kwam de FM maar langzaam op gang, genoeg ruimte op de AM band. FM bereik was onvoldoende voor de grote gebieden, zo wordt voor het Amazone gebied in Brazilie nog steeds op KG (25 meter) uitgezonden, een regionale zender op KG, ook in NL te ontvangen.
Ach en nu gaan we DAB invoeren, want de FM is toch wel zeer inefficient voor netwerken, zoals we die in Europa hebben om landelijke dekking te krijgen.
In de VS niks landelijke dekking, alles is regionaal, lokaal, met maar 1 FM zender bereik je in NY en LA meer luisteraars dan in heel Nederland met zo'n onhandig netwerk.

En die DAB is dan weer alleen hier en in Australie, in de VS , dus heel N en Z Amerika moeten ze er niets van hebben. De eigenwijsheid blijft.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum