Hsp zekeren (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 04-02-2022, 11:49 (969 dagen geleden) @ Anton van den Oever

In de tijd van de buisgelijkrichters werd het altijd aangegeven hoe groot de eerste elco mocht zijn en ook werd de minimale weerstand van de hoogspanningswikkeling opgegeven.


Dat is niet juist, die Rt in de datasheet staat voor de transformatorweerstand welke op zijn beurt wordt gevormd door de weerstand van de secundaire en het getransformeerde deel van de primaire wikkeling, oftewel Rt = Rsec. + N² Rprim. waarin N² staat voor de wikkel of spanningsverhouding tussen primair en secundair.
Het voorschakelen van een NTC verhoogt dus de R primair en als zodanig dus de ook de secundaire.
Maar zoals vaak zijn er meerdere wegen naar Rome, zo zit bijvoorbeeld in mijn buizentester ook een vrij grote afvlakcapaciteit en hier heb ik in serie met beide diodes een weerstand van 33 Ω geplaatst.
[image]
Een NTC is echter de meest simpele oplossing en houd ook nog de inschakelpiek van de transformator binnen de perken.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Ik ga niet mee in je betoog. Rt is de weerstand van de secundaire trafowindingen en als die er niet is of veel te laag zul je weerstanden moeten toevoegen. Met Rt kun je dus beschouwen als de inwendige weerstand van de voedingsbron ic de trafo. Het maakt dus niet uit of dat primair of secundair is. De bedoeling is om de laadstroom door de gelijkrichter te beperken. Zoals je zie is de weersatn niet nodig als het afvlakfilter wordt voorafgegaan door een chocke.
De primaire NTC zal weinig betekenen voor de gelijkrichter. De weeerstand bij kamertemperatuur is meestal niet hoger dan een of een paar Ohm. Hij gegrenst de stoom tot een waarde waarbij een zekering of automaat niet trip binnen een paar perioden.
Als het toestel meer vermogen opneemt, zal de waarde van de NTC afnemen tot tiendes van een Ohm, of nog minder. Het spanningsverlies valt dan in het niet bij de rest van het voedingsdeel.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum