Hsp zekeren (Algemeen)

door kris ⌂ @, Gent, België, 05-02-2022, 01:04 (968 dagen geleden) @ soundman2

Alle theorie ten spijt, maar de inwendige weerstand van de trafo is kennelijk zo klein, dat de stroom om een lege elco op te laden, zo groot kan worden dat deze binnen een paar perioden een zekering van 250mA laat doorbranden.

sorry Henk, moet je even tegenspreken...

een trafo heeft geen inwendige weerstand op zichzelf.. het is een impedantietrafo, dat maakt dat de secundaire gezien impedantie in relatie staat tot wat de primaire als impedantie ervaart.

laat ons als voorbeeld en voor de eenvoud een perfecte 1:1 trafo nemen.

is de impedantie van het voedende net 0 Ohm, dan zal secundair ook 0 Ohm impedantie waargenomen worden.

plaats je een serie weerstand van 10 Ohm primair of secundair, wordt de secundair geziene impedantie 10 Ohm..

Zelfde voor NTC, die kan evengoed primair als secundair, het resultaat is het zelfde.

het enige wat wijzigt is de geziene secundaire impedantie in functie van de wikkelverhouding. dat gaat dan met wortelverhouding etc.. (door het rekenen in omgezet vermogen).

en de simulatie van Ben (TS) drukt zeker niet de stroom uit door de diodes bij een klassieke gelijkrichting na trafo.., daar zit wat fundamenteel fout (dI/dT kan niet zomaar efkes stilvallen op een nuldoorgang..), dat is heel zeker..

bij een echte trafo zit je ook nog met de verschoven stromen door de wikkelingen, het reactieve deel die ook bijdragen aan de inschakelstroom en verzading van de kern kunnen veroorzaken. Dus, als je dan toch een NTC toepast .. beter primair.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum