Einde XP kost meer dan een PC (Computertechniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 04-04-2014, 10:39 (3694 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Maarten Bakker, 04-04-2014, 10:50

Aangezien de computer niet explodeert op 8 april aanstaande, kun je hem voor de randapparatuur gewoon in gebruik houden.

Zolang je er niet mee mailt en surft, achter een router zit en bovendien je firewall aan laat staan, is XP over 10 jaar nog net zo veilig als nu.

Als je wel surft en mailt, loopt de veiligheid na 8 april langzaam terug - zolang er virusschrijvers zijn die er ueberhaupt de moeite voor willen doen.

En zelfs tegen dat langzaam teruglopen kan je nog dingen doen als je toch blijft surfen (ik voorlopig wel, vervanging is zonder datum gepland). Verwijder Flash en Java, want dat zijn stukken gatenkaas qua veiligheid en die zullen voor XP vast ook niet meer actueel gehouden worden. Gebruik een goede virusscanner met ondersteuning voor overige malware/potentially unwanted programs. Installeer geen potentially unwanted programs (zooi die vaak gebundeld zit met gratis software).

Verder het advies om XP niet voor bankzaken te gebruiken; als er gevist wordt kan het zijn dat de bank niet thuis geeft omdat je een verouderd OS gebruikt.

En last but not least: gebruik GEEN Internet Explorer 8, dat is de laatste versie die op XP draait en inmiddels zeer zwaar verouderd; een virusmagneet als het ware. Opera, Firefox en Chrome zijn geschikte vervangers.


Dit alles ervan uitgaande dat je op XP wilt blijven. Linux kan voor wat oudere hardware ook een prima alternatief zijn, maar ook daar geldt dat je eerst moet uitzoeken wat er ondersteund wordt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum