Linux Xubuntu; een pima alternatief voor windows (Computertechniek)

door Pieter Vos @, 04-04-2014, 17:47 (3694 dagen geleden) @ pjm

Linux mint 13 heb ik geinstalleerd op mijn laptop en dat gaat redelijk gemakkelijk.
Er is echter een issue waar ik niet over tevreden kan zijn, zo nu en dan wordt de hard disk continu aangesproken waardoor de computer niet meer reageert op de toetsen ed.
Dit kan soms zolang duren dat je de computer moet uitschakelen.
Tot nu toe heb ik geen oplossing voor dit fenomeen kunnen vinden.
Ook niet in de diverse linux fora.
Succes.

Zelf werk ik al sinds 2009 met Xubuntu op een HP-Compaq PC uit 2003, op dit moment met Xubuntu 12.04. Xubuntu is een variant van Ubuntu die wat lichtere eisen stelt aan de PC qua geheugen ect. Ik gebruik Xubuntu omdat ik het bijbehorende XFCE bureaublad (met veel blauwe kleur) een stuk mooier vind dan het rood-bruine Ubuntu.

Het verschijnsel dat regelmatig de harde schijf opeens ergens heel druk wordt aangesproken merk ik ook. Ik weet niet wat de oorzaak daarvan is, ik vermoed een controle of er nog updates van de software geinstalleerd moeten worden. Het verschijnsel is inderdaad hinderlijk lastig omdat de hele computer dan heel traag of zelfs niet reageert.

Op zich ben ik heel tevreden over Linux Xubuntu. Het werkt een duidelijk sneller dan Windows XP en je hebt geen anti virus software nodig. Ook met de bijbehorende functionele software kan ik goed overweg, d.w.z. met Firefox, Libre Office, Xsane scanner programma, enzovoort... Ik gebruik daarom Windows XP al jaren niet meer.

Voor mijn nieuwe PC (zelf geassembleerd in oktober 2013) heb ik Linux Xubuntu 13.10, ik heb een Windows installatie daarop achterwege gelaten, ik heb voor Windows (7 of 8) geen geld voor over. Dankzij de SSD en de snelle Intel "Haswell" processor in mijn nieuwe PC is deze wel beduidend sneller dan mijn oude HP-Compaq. Eigenlijk is het ook bij Linux nodig om van tijd tot tijd over te gaan op nieuwe hardware.

Bedenk dat Linux Mint feitelijk steeds gebaseerd is op de vorige uitgave van Ubuntu. D.w.z. als voorbeeld: Linux Mint 13.02 is gebouwd op Ubuntu 12.10 "Linux Mint Xfce is gebouwd op een oerdegelijke basis: Ubuntu Linux, wat wereldwijd de meest gebruikte Linux is. Mint gebruikt Ubuntu als halffabrikaat." aldus dit citaat uit https://sites.google.com/site/computertip/mint-xfce

Voor een oude PC kan men ook nog kiezen voor Lubuntu, een OS dat nog minder eisen stelt dan Xubuntu. zie http://www.ubuntu-nl.org/afgeleiden/introductie

mvg, Pieter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum