Ten Big Audio Lies (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 12-02-2014, 20:31 (3728 dagen geleden) @ Tonmeister Henk †
Gewijzigd door soundman2, 12-02-2014, 20:39

Met die peperdure installatis bedoel je blijkbaar PA materiaal . Deze vergelijking loopt dus compleet mank . Dit materiaal heeft toch een iets ander doel dan een huiskamer installatie !

Dat neemt niet weg dat dat de werkelijkheid is, met andere woorden het origineel. Dat origineel wordt bereikt met gewone kabels. Anders dan het origineel mag een installatie thuis niet klinken, zoniet vindt er kleuring of andere invloed plaats.

Als je behoort de harde anti High End dan heb je toch wat gemist . Er wordt inderdaad zoals ik ook schreef een hoop zinloos gezwam verkocht , maar dat wil niet zeggen dat er geen verschil in kabels zou zijn , zelfs digitale coax kabels kunnen een ander beeld geven . Het heeft wat de interlinks betreft ongetwijfeld voor een deel met de kabelcapaciteit te maken , als ik hier twee korte stukjes (30cm) van een doorgaans prima presterende kabel gebruik dan verlies ik een enorm stuk aan detaillering , dat geeft te denken .


Ik ben helemaal niet tegen gezonde high end, maar nu je de kabelcapaciteit er bij haalt, zou je ook voor moeten rekenen wat de invloed is.
Stel dat ik 1 meter niet zo beste audiokabel neem met een capaciteit van 200 pF
Je kunt dan de capacitantie uitrekenen met de formule. Nemen we de de hoogst bruikbare frequentie bij audio versterking 100KHz (ivm de harmonischen).
De capacitantie is dan iets minder dan 8K ohm. Deze komt over de uitgang van een audiobron te staan. De uitgangsimpedantie van moderne apparaten ligt zowat bij 100 ohm en vaak nog minder. Bij 100KHz zal het signaal door de invloed van de kabel met pakweg 1% afnemen ofwel 0,09dB.
Bekend is ook dat ons gehoor al moeite heeft geluidssterkteverschillen van 3dB. Daarvoor moet de spanning al 30% zakken.We rekenen nog steeds bij 100KHz.
Ik moet de eerste persoon nog ontmoeten, die verschillen kan horen, veroorzaakt door 0,09dB spanningsval.
Een gewoon tulpsnoertje van de rol heeft dus geen enkele hoorbare invloed.
Ik weet dat theorie vaak tegen het zere been is van echte highenders,maar helaas.
Voor wat anders dan de formules uit de natuurkunde ga ik niet.
Soundman2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum