Ten Big Audio Lies (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 14-02-2014, 00:20 (3726 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Maarten Bakker, 14-02-2014, 00:41

Dat het de golfvorm niet goed weergeeft klopt gewoon. Dat kan je op de oscilloscope zien.

Daar staat tegenover dat je het (blijkens jouw experiment dat ik zal herhalen als ik ergens een toonfiets tegenkom) verschil in golfvorm al snel niet meer hoort, en dan sluit ik me aan bij jullie conclusie dat het daar (binnen de beperkingen van de proefopstelling) niet aan zal liggen.

De vraag is dan natuurlijk waar het dan wel precies aan ligt. Blijft interessante materie. Edit: Ik lees intermodulatieproducten, dat klinkt ook zeker niet onwaarschijnlijk. Is alleen wat lastiger na te bootsen en/of te meten, in elk geval voor mij.

Om misverstanden te voorkomen: mijn insteek is niet om me te beperken tot natuurkundige parameters, want het gaat nog altijd om het gehoor; als het verschil op gehoor aantoonbaar is dan moet je ervan uitgaan dat er verschil is.

Wat ik probeer is verklaren waarom er verschil is en dan kom je onder andere in de natuurkunde terecht. Het electronicagedeelte snap ik een beetje, het acoustische gedeelte minder goed. Ongetwijfeld zal ik dus mogelijke verklaringen over het hoofd zien.

Een van de mogelijke verklaringen voor het verschil in brandsnelheid ligt in de foutcorrectie. Samples die niet goed gebrand zijn worden bij het afspelen ge-interpoleerd en dat zal je horen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum